Vitamine C

Dit is de meest bekende en populaire vitamine. Ongeveer 15 % van de Nederlandse gezinnen heeft dan ook vitamine C supplement in huis. Vitamine C neemt vele functies in het lichaam voor haar rekening.

Weerstand:

Vitamine C versterkt in belangrijke mate het afweersysteem van het lichaam tegen griep, verkoudheid en andere virusinfecties. Het is echter een fabeltje dat vitamine C de kans op seizoensklachten volledig uitsluit. Een normale verkoudheid houdt normaal gesproken vijf dagen aan. Met één tot zes gram extra vitamine per dag zal deze klacht één dag minder duren en zich minder hevig openbaren.

Bindweefsel:

Vitamine C is nauw betrokken bij de aanmaak van collageen. Dit is het hoofdbestanddeel van het bindweefsel. Dit elastische weefsel voorziet o.a. de huid, de bloedvaten, beenderen, pezen en kraakbeen van de benodigde stevigheid. Een verminderde collageenaanmaak in de huid kan leiden tot voortijdige veroudering. Een afnemende kwaliteit van het kraakbeen heeft gewrichtsklachten tot gevolg.

Bloedvaten:

Studies hebben aangetoond, dat de stof de bloedvaten en het hart in een goede conditie houden. Eén gram vitamine C per dag helpt het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Bij onderzoek op een groep Britse bejaarden werd geconstateerd, dat een lagere vitamine C status gepaard ging met een hoger sterfterisico op hart en vaatziekten.

Antioxidant:

Het is één van de primaire antioxidanten. In deze rol helpt vitamine C om de kans op welvaartsziekten te verlagen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat mensen die veel vitamine C binnenkrijgen maar liefst 50 % minder kans op kanker hebben. Uit een Amerikaanse studie blijkt bovendien, dat oudere mensen die een voedingssupplement met vitamine C en vitamine E gebruiken, langer blijven leven. Door deze combinatie nam het risico om te overlijden met 35 % af. Vitamine C werkt vooral als een krachtige antioxidantin het bindweefsel en het lichaamsvocht, waaronder bloed en lymfe.

IJzeropname:

Vitamine C is ook een onmisbare aanvulling voor vrouwen die tijdens de menstruatie het ijzerverlies willen compenseren. Deze vitamine verhoogt de opname van dit mineraal uit de voeding en is nauw betrokken bij opslag en transport van ijzer.

Overige functies:

Vitamine C is essentieel voor de aanmaak van adrenaline en hormonen en is betrokken bij de calciumstofwisseling.

Hoeveel heeft de mens nodig?

De Nederlandse Voedingsraad adviseert voor volwassenen 50 mg vitamine C per dag, maar bij zwangerschap, groei, koorts en intensieve sportbeoefening is die behoefte groter. Verder hebben mensen die roken een grotere vitamine C-behoefte dan niet rokers.

Tijdens zwangerschap en lactatie wordt 75-100 mg vitamine C per dag aanbevolen. Voor kinderen ligt de aanbevolen hoeveelheid op 30-75 mg vitamine C per dag. Wanneer we dagelijks gebruik maken van een ruime portie groente, aardappelen en/of fniit, kunnen we gemakkelijk in onze behoeften voorzien.

Vitamine C zit in:

plantaardige voedingsstoffen zoals: citrusvruchten, kiwi, rozenbottel, acerola, kersen, zwarte bessen, aardbeien, broccoli, pepers, boerenkool, peterselie, spruitjes, mierikswortel, aardappelen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips