Duizeligheid

Duizeligheid, gevoel dat men draait of dat alles om iemand heen draait, eventueel beschreven als een gevoel van zweven. Het kan samengaan met misselijkheid, overgeven, hoofdpijn, oorsuizen en gehoorverlies. Het evenwichtsgevoel is ten dele afhankelijk van de tastzin, gedeeltelijk van het zien en voor een belangrijk deel van het evenwichtsorgaan in het binnenoor (zie oor). Al deze impulsen worden centraal door de hersenen verwerkt en bepalen het gevoel van de positie die het lichaam inneemt in de ruimte.

Is iemand voortdurend duizelig, dan kan er sprake zijn van een storing in het evenwichtsorgaan of het daarmee verbonden deel van de hersenen. De eenvoudigste en duidelijkste oorzaak van duizeligheid is een ongewone beweging van het hoofd, bijvoorbeeld bij reisziekte.

Afwijkingen van het binnenoor (bijvoorbeeld de ziekte van Ménière of infecties), plotselinge bloedingen in het oor, of druk op het oor kunnen aanvallen van duizeligheid veroorzaken. Andere oorzaken liggen in een ontoereikende bloedtoevoer naar de hersenen (daarbij gaan duizeligheid en flauwtes vaak samen), epilepsie, oogafwijkingen, een plotseling dalen van de suikerspiegel in het bloed, migraine of niet-gecorrigeerde oogafwijkingen. Ook psychische factoren kunnen een oorzaak zijn voor duizeligheid. Bij een aanval van duizeligheid kan men het beste in een rustig vertrek gaan liggen, eventueel kunnen medicamenten uitkomst bieden. Herhaalde aanvallen vragen om een medisch onderzoek, want zij kunnen het teken zijn van ziekte. Zie ook hoge bloeddruk, oorziekten.

Ondersteunende voedingsstoffen bij duizeligheid

Vitamines
Foliumzuur: een gebrek hieraan kan duizeligheid veroorzaken.
Vitamine B3: verbetert de bloedcirculatie in de hersenen.
Vitamine B5: een gebrek hieraan kan tot duizeligheid leiden.
Vitamine C: ontgift en verbetert de circulatie.
Vitamine E: bevordert de genezing.

Mineralen
Calcium en magnesium: werken preventief doordat zij bijdragen aan het goed functioneren van de zenuwen.
Chroom: helpt bij duizeligheid als gevolg van een te lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie).

Kruiden
Gember: verlicht duizeligheid en misselijkheid.
Ginkgo biloba: bevordert de werking van de hersenhormonen.

Complete supplementen
Multivitamines/mineralen complex: vult eventuele tekorten aan.

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips