Multiple sclerose

Door deskundigen en patiënten wordt vaak de afkorting ‘MS’ gebruikt. Deze chronische ziekte van het zenuwstelsel begint meestal tussen het twintigste en veertigste levensjaar en heeft een zeer grillig, onregelmatig verloop. Fasen met weinig klachten worden afgewisseld met plotselinge verergering en sterke achteruitgang.

In het eerste stadium kunnen zich depressieve klachten, hoofdpijn en stoornissen van het geheugen voordoen. Bovendien is men dan snel moe. Het ziektebeeld zelf heeft zeer verschillende uitingsvormen. Vaak treedt bij Multiple sclerose als eerste een stoornis aan de ogen op, hetgeen zelfs voorbijgaande of blijvende blindheid kan veroorzaken.

Er kunnen evenwichtsstoornissen en stoornissen in de motoriek optreden, evenals hevig trillen, spraakstoornissen en psychische stoornissen (bijvoorbeeld depressies of abnormale toestanden van euforie). Bovendien kunnen er problemen zijn met het ophouden van de urine en de ontlasting. Ook kan de tastzin worden aangetast.

Wat is de oorzaak van multiple sclerose?

Ondanks intensief onderzoek dat in de hele wereld plaatsvindt, zijn er bijna evenveel theorieën over de mogelijke oorzaken van Multiple sclerose als verschillende verloopsvormen. Sommige deskundigen nemen aan dat Multiple sclerose door een virus wordt veroorzaakt. Anderen menen dat er een allergische oorzaak in het spel is. Ook bloedstolsels in de kleine hersenvaten zouden een belangrijke rol spelen.

Hoe wordt Multiple sclerose behandeld?

Vitamine B, dieet, vasten of bloedtransfusies kunnen helpen. Soms is een behandeling met corticosteroïden of andere medicijnen die het immunologische systeem onderdrukken, succesvol. Geen therapie garandeert echter een gunstig resultaat.

Patiënten met deze ziekte moeten in elk geval proberen door gerichte trainingen en oefeningen zo goed mogelijk in beweging te blijven

Multiple sclerose

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Bij alle problemen met zien, horen en het evenwicht, bij stoornissen van het bewegingsapparaat of wanneer het moeilijk is de urine of ontlasting op te houden, moet de oorzaak onderzocht worden.

Wat doet de dokter?
De diagnose Multiple sclerose kan pas worden gesteld na uitgebreid onderzoek dat deels in een ziekenhuis plaatsvindt. Medische begeleiding is, afhankelijk van een aantal factoren, per individu verschillend.

Ziekteverloop

In het eerste stadium is spontane genezing mogelijk. Ook komt het voor dat de
aandoening zonder duidelijke aanleiding of oorzaak tot stilstand komt.

Het kenmerkende van MS is het grillige, schoksgewijze verloop. Hoe vaak perioden met achteruitgang voorkomen, hoe lang ze duren en in welke mate ze optreden is per persoon verschillend.

Is Multiple sclerose gevaarlijk?
Veel patiënten met MS zullen de rest van hun leven ernstig gehandicapt zijn.

Behandeling van MS


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips