Middenoorontsteking

Hiermee bedoelt men een ontsteking van het slijmvlies van het middenoor, dus in het gebied tussen het trommelvlies en het zogenaamde venster tot het slakkenhuis. De ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën, die na een verkoudheid via de ‘buis van Eustachius’ vanuit de neuskeelholte of heel soms via een gat in het trommelvlies in het middenoor binnendringen. Zeer zelden bereiken bacteriën het middenoor via de bloedbaan.

Acuut en chronisch
Men onderscheidt een acute en een chronische vorm van het ziektebeeld. Een acute middenoorontsteking kan chronisch worden. Dit gebeurt echter niet vaak.

Als men een gat in het trommelvlies heeft, kan water binnendringen. Sommige mensen hebben een beschadigd trommelvlies, zonder het te weten. Het risico van een chronische middenoorontsteking bestaat als het acute ziektebeeld niet tijdig op de juiste manier behandeld wordt. Als de ontsteking in verband staat met ernstige infectieziekten, zoals roodvonk of mazelen, kan het trommelvlies zwaar beschadigd raken, in het uiterste geval ook het omgevende botweefsel.

middenoorontsteking

Wat zijn de oorzaken van een middenoorontsteking?

Dit ziektebeeld komt veel meer bij kinderen voor dan bij volwassenen. In de meeste gevallen dringen bacteriën bij een verkoudheid vanuit de bovenste luchtwegen (neus, keel, bijholten) in het middenoor, gaan zich daar vermenigvuldigen en prikkelen het slijmvlies.

Hoe wordt een middenoorontsteking behandeld?

Het is uiterst belangrijk dat een middenoorontsteking helemaal geneest. Is dit niet het geval, dan kan de infectie zich uitbreiden en ernstige complicaties tot gevolg hebben zoals hersenvliesontsteking.

Wat kan men er zelf aan doen?

Men kan het oor tegen tocht beschermen en het met een compres of bestraling warm houden. Met neusdruppels kan men proberen om de slijmvliezen te laten slinken. Paracetamol verlicht de pijn. Als de situatie niet verbetert moet u de huisarts raadplegen.

Wat doet de dokter?

Bij een acute ontsteking zal hij soms antibiotica en altijd slijmvliesslinkende neusdruppels voorschrijven. Indien de ontsteking niet minder wordt is verwijzing naar de KNO-arts noodzakelijk. Is het omringende botweefsel aangedaan, dan zal het oor geopereerd moeten worden.

Ziekteverloop

In de meeste gevallen gaat aan een middenoorontsteking een gewone verkoudheid vooraf. Binnen korte tijd krijgt de patiënt kloppende, hevige pijn, koorts en last van hardhorendheid. Het trommelvlies wordt rood en staat bol.

De pijn wordt veroorzaakt door een sterke druk op het trommelvlies. Als het trommelvlies inscheurt, kan etterige afscheiding via dit vlies naar buiten komen, het loopoor. Na enkele dagen wordt deze afscheiding dunner. Een loopoor kan weken aanhouden. Geneest het niet spontaan, dan is een antibioticakuur nodig. Het duurt echter nog enkele weken voordat men weer normaal kan horen.

Is een middenoorontsteking gevaarlijk?

Een middenoorontsteking is weliswaar pijnlijk, maar niet altijd gevaarlijk. Bij tijdige behandeling geneest de middenoorontsteking relatief snel. Zodra de druk op het trommelvlies vermindert, gaat de pijn weg. Wacht men echter te lang met de behandeling, dan kunnen ernstige complicaties optreden. Laat de huisarts het genezingsproces van het middenoor controleren.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips