Middenoor

Het middenoor wordt door het membraanachtige trommelvlies (membrana tympicana), een zachtgrijs gekleurde schijf, luchtdicht van het uitwendige oor afgesloten. Tot het middenoor behoren de trommelholte met de gehoorbeentjes (hamer, aambeeld en stijgbeugel), de oortrompet en de bijholten (sinus paranasales). De trommelholte (cavum tympani) is een met lucht gevulde ruimte, die met slijmvlies bekleed is. De drie gehoorbeentjes ervan, hamer (malleus), aambeeld (incus) en stijgbeugel (stapes), zijn zo genoemd vanwege hun uiterlijk.

Middenoor

Middenoor

Samen met het trommelvlies (membrana tympani) zijn ze verantwoordelijk voor de geluidsoverdracht. Ze vormen een via botverbindingen geschakelde keten, die enerzijds via de steel van de hamer aan het trommelvlies (membrana tympani) bevestigd is en anderzijds met de plaat van de stijgbeugel aan het kleine ovale venster (fenestra vestibuli) van het binnenoor (auris interna).

Onder het ovale venster bevindt zich het ronde venster. Deze beide vensters zijn door middel van een membraan gesloten en sluiten zo het binnenoor van het middenoor (auris media) af.
In de trommelholte mondt de oortrompet (tuba Eustachii, buis van Eustachius) uit, die in verbinding staat met de keelneusholte. Het 4 cm lange kanaal van de oortrompet zorgt voor een verbinding van het middenoor met de buitenlucht via de keel (pharynx).

Door die verbinding wordt gewaarborgd, dat de druk aan beide kanten van het trommelvlies gelijk is. Dit is belangrijk voor een goed gehoor. Normalerwijze liggen de wanden van de oortrompet tegen elkaar aan. Bij het slikken en gapen gaan de wanden uit elkaar en kan de druk weer in evenwicht gebracht worden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips