Luchtwegen

Deze grote, kegelvormige, sponsachtige organen zijn uw longen. Ze spelen een vitale rol in het leveren van zuurstof aan uw lichaam. Zuurstof stelt uw lichaam in staat om zijn brandstof – de voedingsstoffen uit het voedsel dat u eet – te verbranden. De longen worden verdeeld in de linker- en rechterhelft. Uw rechterlong bestaat uit drie kwabben. Uw linkerlong heeft twee kwabben en een uitsparing voor de onderkant van het hart.

De longen van een volwassenen kunnen ongeveer 2,8 liter lucht bevatten. Aangezien uw longen zelf geen spieren hebben, wordt de taak van het ademhalen verzorgd door de spieren rond uw borstkas. Het meeste werk wordt verzet door een grote, dunne spier die zich aan de basis van de longen bevindt en het middenrif wordt genoemd.

Gewoonlijk ademt u automatisch, zelfs als u bewusteloos bent. In rust ademt een volwassene gemiddeld zestien keer per minuut in en uit. Als u inademt, stroomt de lucht via uw luchtpijp of trachea naar de hoofdbronchi die zich vertakken in de linker- en rechterlong. De bronchioli zijn vertakkingen van de grote bronchi en vormen vele kanaaltjes door de gehele long. Elke bronchiolus vertakt zich verder tot vijf of meer alveolaire kanaaltjes, de nauwe inlaatkanaaltjes van de alveolaire zakjes. De structuur van de luchtpijp, bronchi, bronchioli, alveolaire kanalen en alveolaire zakjes wordt vaak de “pulmonale boom” genoemd. Zoals u kunt zien lijken de vele vertakkingen op de takken en bladeren van een grote loofboom.

luchtwegen

Elke alveolaire zak bevat tien of meer longblaasjes en lijkt op een trosje druiven. Hier, in de duizenden kleine alveolaire ruimten, wordt de zuurstof via het membraan van de alveolaire wanden naar de bloedcellen in de haarvaten getransporteerd. Tegelijkertijd diffunderen de afvalgassen uit de bloedcellen naar de lucht in de longblaasjes om via de uitademing te worden afgevoerd.

De longblaasjes zijn bijzonder vatbaar voor infecties aangezien ze een warme, vochtige voedingsbodem bieden aan virussen en bacteriën. Dit verklaart waarom een kou op de borst zich vaak ontwikkelt tot een longontsteking of een longinfiltraat, beide potentieel gevaarlijke aandoeningen waarbij de binnenste delen van de longen geïnfecteerd en ontstoken raken waardoor de luchtstroming en het transport van nieuwe zuurstof door het lichaam afneemt. Om in leven te blijven heeft uw lichaam een constante aanvoer van verse zuurstof en voedingsstoffen nodig.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips