Afscheiding

De schede moet altijd wel wat vochtig zijn, vandaar dat de slijmvliezen constant een helder, vloeibaar slijm produceren. De hoeveelheid kan verschillen. Soms neemt de slijmproduktie iets toe, bijvoorbeeld gedurende de eisprong, tijdens de zwangerschap en bij seksuele opwinding.

Omdat de schede naar buiten toe open is, kunnen bacteriën, schimmels en andere micro-organismen naar binnen dringen. Dat hierdoor geen infecties ontstaan komt doordat het slijm melkzuurbacteriën bevat. Deze hebben de taak de vermenigvuldiging van binnengedrongen micro-organismen te voorkomen. Desondanks kan er toch nog een infectie ontstaan. Dan wordt nog meer slijm geproduceerd om de micro-organismen af te weren.

Wat zijn de oorzaken van afscheiding?

Bij elke vorm van afscheiding is er een verstoring van de flora in de schede, een irritatie van het slijmvlies. Deze kan veroorzaakt worden door onvoldoende verzorging van de uitwendige geslachtsorganen.

Niet altijd teken van ziekte
Vooral bij jonge meisjes komt weleens witte vloed voor (fluoralba). Het gaat hier om een toegenomen slijmproduktie van de schede, waarvan de oorzaak psychisch kan zijn, samenhangend met erotische verlangens en conflicten. Deze afscheiding gaat vanzelf over en duidt niet op een ziekte.

Ook pasgeborenen hebben tussen de derde en vijfde levensdag afscheiding, die volkomen onschuldig is.

Het is een reactie van het lichaam, omdat plotseling geen hormonen (oestrogenen) meer van de placenta worden verkregen.

Maar onnodige spoelingen met water of desinfecterende middelen kunnen net zo schadelijk zijn.

Infecties van de schede die gepaard gaan met afscheiding kunnen ook veroorzaakt worden door bacteriën en andere ziektekiemen die tijdens het geslachtsverkeer worden overgebracht. In dat geval dient ook de partner behandeld te worden. Onjuist gebruik van tampons heeft tijdens de menstruatie soms een ontsteking tot gevolg. De schede kan met abnormale afscheiding ‘reageren’ op vreemde stoffen en voorwerpen. Vandaar dat bij sommige vrouwen een pessarium als anticonceptiemaatregel niet geschikt is.

Verder bestaat de mogelijkheid dat het slijmvlies van de baarmoederhals groeit. Ook dit kan een onaangename afscheiding tot gevolg hebben.

Tenslotte kan afscheiding op grond van kwaadaardige aandoeningen van de schede of de baarmoeder ontstaan. Het is daarom belangrijk, iedere abnormale afscheiding door een arts te laten onderzoeken.

Verschillende soorten afscheiding

Met name de kleur en de geur geven de dokter aanwijzingen over de oorzaak. De weerstand van de schede tegen infecties neemt af in de overgangsjaren. Een irritatie van het slijmvlies leidt gemakkelijk tot pijn bij het geslachtsverkeer, tot een branderig gevoel, jeuk of tot licht bloedverlies.

Bloedverlies kan ook een teken van een eileider-ontsteking, een baarmoederverzakking of een baarmoederprolaps zijn. Ook bij een miskraam treedt vaak een bloedige afscheiding op. Bij verdenking op een kwaadaardige aandoening, moet deze altijd door middel van onderzoek door de arts uitgesloten worden.

afscheiding

Grijs of geel-wit
Sterke afscheiding, die grijs of geel-wit van kleur is en met branden en jeuk in de schede en pijn bij het urineren gepaard gaat, kan eventueel duiden op een geslachtsziekte.
Geelgroen en schuimachtig

Een dunne, geelgroen gekleurde afscheiding bij een rood verkleurd en geïrriteerd slijmvlies duidt op een infectie met de Trichomonas bacterie. De afscheiding verspreidt een typische, weezoete geur die ook de dokter herkent. Geslachtsgemeenschap kan zeer pijnlijk zijn.

Lichtgrijs
Bij hevige grijs gekleurde afscheiding hebben verschillende soorten bacteriën zich in de schede genesteld. Een onaangename vislucht is het gevolg. Gebrekkige hygiëne, bij zowel de man als de vrouw, kan de oorzaak zijn.

Wit
Geringe witachtige, brokkelige of brijige afscheiding kan bij zwangeren, bij suikerpatiënten en na een antibioticakuur optreden. Dit duidt op een schimmelinfectie. Hevige jeuk is een kenmerkend bijverschijnsel.

Vloeibaar, helder
Een allergie voor het pessarium of het condoom kan een heldere, vloeibare afscheiding veroorzaken. Men moet dan een andere vorm van anticonceptie kiezen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips