Baarmoederverzakking
De baarmoeder wordt in het bekken van de vrouw door bindweefsel en spieren op de juiste plaats gehouden tegen de druk van de ingewanden. Wanneer dit steunweefsel verslapt, wordt de baarmoeder in de richting van de schede geduwd. In het ergste geval treedt de baarmoeder in haar geheel naar buiten. Door een baarmoederverzakking (uterus-prolaps) functioneren meestal ook de blaas en de endeldarm minder goed.
Vrouwen met een baarmoederverzakking voelen vaak aandrang om te plassen. Dit gaat gepaard met een verlies van de controle over de blaas (incontinentie) en met problemen bij de stoelgang. Niet zelden treedt er tevens lage rugpijn op. Wanneer de baarmoederhals uit de schede komt, spreekt men van een totale prolaps.
Wat is de oorzaak van een baarmoederverzakking?
De bekkenbodem in het menselijk lichaam bestaat slechts uit bindweefsel en spierweefsel. Deze structuren moeten geheel op eigen kracht de totale buikinhoud tegenhouden tegen de zwaartekracht. De baarmoeder bevindt zich onder in de buikholte en ligt vlak boven de bekkenbodem.
Sterke belasting
Een baarmoederverzakking kan zowel door een toegenomen druk in de buikholte optreden, als ook door een verzwakking of beschadiging van de bekkenbodem. Veel voorkomende oorzaken van een baarmoederverzakking zijn overgewicht, zwaar lichamelijk werk, snel op elkaar volgende zwangerschappen en zware bevallingen. Maar ook een verzwakking van het bindweefsel, waarbij het steunweefsel niet meer bestand is tegen de normale belasting, kan een baarmoederverzakking tot gevolg hebben.
Hoe wordt een baarmoederverzakking behandeld?
In lichte gevallen is het meestal voldoende om speciale fysiotherapeutische oefeningen te doen. Bij een ernstige verzakking wordt meestal geopereerd. Er zijn verschillende operatietechnieken die allemaal tot doel hebben de bekkenbodem steviger te maken. Er kan ook gebruik worden gemaakt van hulpmiddelen zoals een rubber of porseleinen pessarium, dat door de arts wordt aangemeten en in de schede wordt ingébracht om meer steun te geven. De behandelingsmethode hangt af van de leeftijd van de vrouw en van de ernst van de verzakking.
Wat kan men er zelf aan doen?
Wanneer de verzakking wordt veroorzaakt door overgewicht, zal men moeten afvallen. Door te sporten en de bekkenbodemspieren gericht te oefenen is het probleem in een aantal gevallen te voorkomen.
Wanneer moet men de huisarts raadplegen?
Wanneer op tijd met bekkenbodemoefeningen wordt begonnen, kan een operatie vaak uitblijven. Omdat een lichte baarmoederverzakking nauwelijks klachten veroorzaakt, zal het vaak bij toeval ontdekt worden bij het maken van een uitstrijkje of bij een gynaecologisch onderzoek dat om een andere reden wordt verricht.
Wat doet de dokter?
Wanneer sprake is van een lichte verzakking, zal de arts de patiënte eerst naar een fysiotherapeut doorverwijzen. Pas wanneer er met de fysiotherapeutische oefeningen geen verbetering blijkt op te treden, zal een operatieve ingreep worden overwogen.
Ziekteverloop
Vaak plassen en lage rugpijn zijn klachten die ook een heel andere oorzaak kunnen hebben. Dit dient voor een operatie te worden uitgezocht. De resultaten van de fysiotherapeutische behandeling zijn goed, evenals die van operatieve behandelingen.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.