Rugpijn
Rugpijn is, zelfs nog meer dan een gewone kou, een reden om ziek thuis te blijven. Meer dan een vierde deel van de bevolking heeft op een of ander moment weleens last van rugpijn. Een derde van de
volwassenen heeft minstens één periode achter de rug dat men niet kon werken vanwege pijn in de rug. De lendewervels worden het meeste getroffen, maar ook de nekwervels nemen een groot deel voor hun rekening.
Zwakke rug
Door een zwakke rug voelt men rugpijn en moeheid in de lendestreek nadat men werk heeft verricht dat druk op de rug uitoefende. De problemen gaan na wat rust weer over, zonder dat er een speciale behandeling hoeft plaats te vinden.
Spit (lendepijn)
Hierbij heeft men ernstige pijn in de lendestreek, die zich uitspreidt naar de bips of de achterkant van de dijen. De rug is stijf vanwege een verhoogde spierspanning, zowel aan de ene als aan de andere kant van de lendewervels. Meestal is het nodig dat men thuisblijft van het werk en rust – vaak moet men een paar dagen in bed blijven – om de kwaal weer te verhelpen. Bij ischias straalt de pijn in de lendestreek via de heupzenuw uit naar de achterkant van de benen. Men voelt de pijn soms helemaal doortrekken naar de tenen. We maken een onderverdeling van rugpijn in acute pijn (die plotseling ontstaat), subacute (komt langzaam op gang), recidiverende (die telkens terugkomt) en chronische pijn (duurt langer dan 3 maanden).
Acute rugpijn.
De lendewervels kunnen ‘op slot’ raken als gevolg van spierkrampen. Vaak is het nodig om minstens één dag in bed te blijven.
De oorzaken van rugpijn zijn nog niet helemaal bekend. Aftakelingsverschijnselen in de tussenwervelschijven kunnen al bij 20- tot 30-jarigen worden geconstateerd als zij vaak last hebben van
rugpijnen. Bij oudere mensen komen vaak aftakeling van de rugbanden en ook artrose van de kleine gewrichten tussen de wervels voor. De wervelholten waar de zenuwwortels het ruggenmerg verlaten, kunnen nauwer worden omdat er op de gewrichtsranden nieuw botweefsel gevormd wordt. De grotere druk op de zenuwwortels veroorzaakt pijn en symptomen van verweking.
1) Rugpijn kan ontstaan door het verrekken van de rug, wanneer bijvoorbeeld de rug te krachtig gedraaid is of te zware voorwerpen op een onjuiste manier zijn opgetild;
2) een verkeerde lichaamshouding bij het slapen (bijvoorbeeld door een te zachte matras) kan tot rugpijn leiden;
3) een groot aantal organische kwalen veroorzaakt rugpijn: galstenen, maagziekten, nierziekten, vrouwenziekten ; ook infectieziekten zoals griep, malaria, pneumonie en waterpokken kunnen een oorzaak vormen;
4) reuma en veranderingen of afwijkingen van de wervelkolom zijn veel voorkomende organische oorzaken van rugpijn. Verder kunnen botziekten en het verrekken of scheuren van gewrichtsbanden, met name die van het heiligbeengewricht (sacrum), rugpijn veroorzaken.
Bij zulke uiteenlopende soorten en oorzaken van rugpijn kan geen uniforme behandeling worden aangegeven. In ieder geval dient bij aanhoudende klachten een arts geraadpleegd worden. Belangrijk hierbij is, of er begeleidende symptomen aanwezig zijn, zoals koorts, stijfheid van gewrichten, uitstralende pijn in het been, gevoelsstoornissen, krachtsverlies enz.. Zie ook artritis, beenderziekten.
Oefeningen tegen rugpijn
Lichaamsoefeningen zijn misschien wel het laatste waar u aan denkt wanneer uw rug pijn doet, maar volgens specialisten zijn oefeningen het beste dat er bestaat voor chronische rugpijn.
Voor mensen die dagelijks rugpijn hebben – vooral als de pijn op en af gaat -kunnen oefeningen erg heilzaam zijn. Als u voor uw rugpijn onder doktersbehandeling bent, overleg dan eerst met uw arts voor u eraan begint. Hieronder vindt u enkele door artsen aanbevolen oefeningen.
Opdrukoefeningen.
Ga op uw buik op de grond liggen. Houd uw heupen plat op de vloer terwijl u zich opduwt met uw handen, zodat uw schouders van de grond komen en uw rug wordt gebogen. Deze oefening versterkt de onderrug. Doe hem zowel ’s morgens als ’s middags een keer.
Halve sit-up.
Nog steeds op de grond liggend, draait u zich op uw rug. Trek uw knieën wat op en zet beide voeten plat op de grond. Kruis de armen over uw borst, zodat de handen op de schouders rusten. Til nu uw hoofd en schou-
ders zo hoog mogelijk van de grond, maar houd uw onderrug plat op de vloer. Houd deze positie 1 seconde aan en herhaal de oefening.
Zwemmen op de wal.
U hebt absoluut geen hoogpolig tapijt nodig om op de grond te zwemmen. Ga op uw buik liggen en hef uw linkerarm en rechterbeen omhoog. Houd dit 1 seconde vast en wissel af met de rechterarm en het linkerbeen, zodat het lijkt of u aan het zwemmen bent. Deze oefening rekt en versterkt de onderrug.
Leve het zwembad.
Zwemmen is uitstekend voor de rug. Voor acute pijn in de onderrug is zwemmen in een warm zwembad een prima oefening.
Fietsen is gezond.
Een hometrainer of een fiets op rollen is ideaal. Plaats een spiegel zodanig dat u uzelf kunt zien. Zorg ervoor dat u goed rechtop zit en uw schouders niet laat hangen. Zo nodig zet u het stuur hoger zodat u niet voorovergebogen zit.
Het hoeft niet pijn te doen om te helpen. Het is dom te denken dat een oefening pijn moet doen om te helpen. Wees verstandig en weet waar uw grenzen liggen. Als een bepaalde oefening pijn doet of uw toestand verergert, houd er dan mee op. Op uw tanden bijten om nog één oefening meer te doen, helpt niet. Als u zich een of twee dagen na de oefeningen goed voelt, kunt u met een gerust hart doorgaan.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.