Witlof tegen spierkrampen

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat witlof de oplossing kan zijn voor mensen die last hebben van spierkrampen door maagzuurremmers. Maagzuurremmers worden door veel mensen dagelijks gebruikt om brandend maagzuur tegen te gaan. Brandend maagzuur ontstaat bij mensen als zij een hele zure, vette of zoete maaltijd genuttigd hebben. Als er veel van dit voedsel in de maag komt, produceert de maag meer maagzuur om het voedsel te verteren. Als de klep tussen de maag en de slokdarm niet goed is afgesloten, kan het maagzuur voor pijn zorgen.

Om de pijn van brandend maagzuur tegen te gaan, gebruiken ongeveer drie miljoen Nederlanders dagelijks maagzuurremmers. Het probleem hiervan is dat zij door de maagzuurremmers vaak last krijgen van spierkrampen. Spierkrampen ontstaan door het gebruik van de maagzuurremmers, doordat het werkende bestanddeel omeprazol in de remmers het transport van het mineraal magnesium in het lichaam belemmert.

Magnesium

Het mineraal magnesium is erg belangrijk voor de spieren. Spieren kunnen mede door dit mineraal samentrekken en ontspannen. Als het mineraal niet goed door het lichaam wordt getransporteerd, krijgen de spieren te weinig magnesium en wordt normaal samentrekken en ontspannen lastiger. Het gevolg? Spierkrampen die mede ook de hartspier treffen. Ongeveer dertien procent van de maagzuurremmersgebruikers ervaart deze klachten. Spierkrampen zijn pijnlijk en kunnen leiden tot vermoeidheid van het lichaam, maar hartritmestoornissen kunnen echt gevaarlijk zijn. Daarom is magnesium zo belangrijk voor het lichaam en is het goed dat de wetenschap nu een oplossing voor het probleem ontdekt heeft.

Witlof

Door langdurig maagzuurremmers te gebruiken, kan er een chronisch magnesiumtekort in het lichaam ontstaan. Hierdoor kunnen gebruikers klachten krijgen. Onderzoek toont aan dat witlof het probleem kan oplossen. In witlof zit namelijk een stofje dat ervoor zorgt dat magnesium beter door het lichaam wordt opgenomen. Het stofje, de voedingsvezel inuline, zorgt er namelijk voor dat in de darmen de zuurgraad wordt verlaagd en dat zorgt ervoor dat magnesium beter wordt opgenomen door de darmwand.

De stof inuline, die veel in witlof zit, zou ook als prebioticum fungeren en een gezondheidsvoordeel hebben voor mensen met diabetes. Het zorgt er namelijk voor dat in de darmen meer goede bacteriën leven en het heeft ook een positief effect op de bloedsuikerspiegel. Witlof is dus niet alleen voor maagzuurremmersgebruikers een gezond product. Verder is witlof rijk aan vitamine B9, kalium en vitamine C.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips