Brandend maagzuur

Brandend maagzuur of zuurbranden is een brandende, schurende pijn in de slokdarm. Het kan optreden wanneer de overgang tussen de slokdarm en de maag niet goed is afgesloten. De pijn wordt meestal achter het onderste deel van het borstbeen gevoeld. Soms trekt de pijn ook naar boven via de slokdarm tot aan de achterkant van de tong. Brandend maagzuur treedt heel vaak op na een overvloedige maaltijd, vooral wanneer deze heel zoet, vet of zuur was.

De oorzaak kan gelegen zijn in te zuur maagsap, wanneer door de maag te veel zoutzuur wordt geproduceerd. Het zoutzuur tast de gezonde maag weliswaar niet aan, maar het veroorzaakt pijn in de slokdarm.

Vaak wordt er echter te weinig maagzuur gevormd door de maag. Daardoor ontstaan er gistingsprocessen, waarbij andere zuren, zoals azijnzuur, melkzuur of propionzuur, vrijkomen. Deze hebben eveneens een invloed op de slokdarm.

Wanneer het brandend maagzuur door deze zuren wordt veroorzaakt, dan kan dat ongedaan gemaakt worden met behulp van stoffen die het zuur neutraliseren (bijvoorbeeld maagzout). Wanneer dat niet werkt, dan kunnen ook basische vloeistoffen, bijvoorbeeld galvocht, de oorzaak zijn.

Verschillende oorzaken van zuurbranden

Het symptoom ‘zuurbranden’ kan ook een aanwijzing zijn voor het bestaan van een ernstige ziekte.

Nerveuze maagklachten

Relatief vaak treedt brandend maagzuur op bij een nerveus bepaalde maagzwakte, of bij een ‘zwakke maag’. Dan reageert de maag al bij de minste aanleiding, bijvoorbeeld na haastig eten, onvoldoende kauwen, of na ruzie en stress.

Beginnend maaglijden

Een zwakke maag vormt vaak de basis voor een beginnend maaglijden. Naast zuurbranden kunnen dan de volgende symptomen bestaan: weinig eetlust, vol gevoel en gevoel van druk in de buurt van de maag, buikpijn, misselijkheid en braken, zure oprispingen of het braken van bloed.

Maagslijmvliesontsteking

Een veel voorkomende ziekte van de maag is maagslijmvliesontsteking. De symptomen bij een ontsteking van het maagslijmvlies zijn verschillend. Er bestaat tamelijk vaak zuurbranden naast andere symptomen zoals een vol gevoel, winderigheid, het niet kunnen verdragen van zwaarder voedsel of maagkrampen.

Zweren van maag en twaalfvingerige darm

Brandend maagzuur kan ook wijzen op een zweer van de maag of de twaalfvingerige darm. Er is dan pijn in de bovenbuik en er treedt een afkeer op tegen voedingsmiddelen die de vorming van maagzuur flink stimuleren. Voorbeelden hiervan zijn: voedsel dat stevig gebraden, vet gebakken of scherp gekruid is, het
drinken van zure wijn, zwarte koffie of sterke drank.

Vernauwing van de sluitspier

Een vernauwing van de maaguitgang of pylorusstenose wordt veroorzaakt door een zweer in de buurt van de maaguitgang. Daardoor kan de maag zich niet goed meer ontledigen, of wordt deze totaal geblokkeerd.

In dat geval geldt zuurbranden, naast het gevoel van druk in de bovenbuik, als vroeg symptoom. In een later stadium moeten deze patiënten één of twee maal per dag veel zure, soms gegiste maaginhoud opbraken.

Reflux

Brandend maagzuur is ook kenmerkend bij de zogenaamde reflux of reflux oesofagitis, een ontsteking van het slijmvlies van de slokdarm. Dan stroomt de maaginhoud, vooral bij liggen, gemakkelijk terug in de slokdarm.

Bijna altijd is een te grote opening (zogenaamde breuk) in het middenrif de oorzaak. Een deel van de maag stulpt door de opening naar boven de borstholte in, wat het terugstromen van maaginhoud gemakkelijker maakt. Soms wordt dit veroorzaakt door een te korte slokdarm.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips