Galstenen

Galstenen ontstaan doordat zich in de gal bevindende stoffen (onder andere cholesterol) neerslaan, klonteren en zich in de vorm van een steen in de galblaas ophopen. De oorzaak van de vorming van galstenen is nog niet geheel opgehelderd. Soms komen galstenen gecombineerd voor met een ontsteking of een spijsverteringsstoornis. Galstenen belemmeren het afvloeien van de gal, zodat deze niet ongehinderd in de darm kan komen. De grootte van galstenen varieert sterk; vaak komen zij voor in de vorm van galgruis, bestaande uit duizenden zeer kleine partikeltjes; ook kunnen zij zo groot zijn als een ganzenei. Vaak veroorzaken galstenen geen enkele klacht; in andere gevallen leiden zij tot hevige pijnen (galkoliek).

Naar schatting 5 tot 10 % van de volwassenen heeft galstenen, maar de meesten zijn zich er niet van bewust omdat bij hen geen klachten optreden. Vrouwen lijden 5 maal meer aan galstenen dan mannen. De eerste klachten treden meestal op middelbare leeftijd op.

De klachten bij aandoeningen van de galblaas

De klachten variëren sterk en zijn onder andere afhankelijk van de aard van de aandoening, bijvoorbeeld of de aandoening acuut of chronisch is. Bij chronische gevallen treedt doorgaans een toenemend gevoel van pijn en spanning op in de omgeving van de galblaas; verder wordt pijn onder de borstkas en een gevoel van volheid geconstateerd. Meestal wordt de pijn na een maaltijd met veel vet heviger. Wanneer een vrij grote galsteen de galafvoer blokkeert treedt meestal een plotselinge en zeer hevige pijnaanval op, die acute galkoliek wordt genoemd. De pijn kan doorwerken tot in de omgeving van het rechterschouderblad en gepaard gaan met misselijkheid, braken en lichte koorts. Zulke aanvallen keren meestal met korte tussenpozen terug. Er kan hierbij geelzucht ontstaan. Er kunnen echter ook maanden of jaren tussen twee aanvallen voorbij gaan. Wanneer de galsteen niet door het galkanaal en de dunne darm het lichaam verlaat maar vast blijft zitten, moet hij gewoonlijk operatief worden verwijderd.

Het vaststellen van galblaasaandoeningen

Dit is niet altijd eenvoudig omdat de klachten niet karakteristiek zijn. De galgangen kunnen door toediening van een jodiumhoudend röntgencontrastmiddel, ingenomen in de vorm van tabletten of ingespoten, röntgenologisch zichtbaar worden gemaakt; het contrastmiddel concentreert zich in het galvocht. Dit type onderzoek wordt echter geleidelijk vervangen door de echografie, welk een betrouwbare onderzoeksmethode is om galstenen aan te tonen.

De behandeling van galblaasaandoeningen

De therapie bestaat uit bedrust, vetarm voedsel en toediening van geneesmiddelen die krampen opheffen en infecties bestrijden. Wanneer vaker pijnlijke kolieken optreden moet de galblaas soms verwijderd worden (cholecystectomie).

De grootte van galstenen varieert sterk. Vaak komen zij voor in de vorm van galgruis dat bestaat uit duizenden kleine korreltjes. Maar galstenen kunnen ook zo groot worden als een ganzenei. Naar schatting 5 tot 10 % van de volwassenen heeft galstenen. De meeste mensen zijn er zich niet bewust van, omdat bij hen geen klachten optreden. Vrouwen lijden vijf maal meer aan galstenen dan mannen. Overgewicht speelt daarbij een belangrijke rol. De eerste klachten treden meestal op middelbare leeftijd op.

Ondersteunende voedingsstoffen bij galstenen

Vitamines
Choline: lost galstenen op.
Vitamine A: ondersteunt weefselherstel.
Vitamine B complex: bevordert de spijsvertering.
Vitamine C: een gebrek kan het ontstaan van galstenen bevorderen.
Vitamine D: bij galblaasproblemen wordt de opname van vitamine D bemoeilijkt.

Mineralen
Magnesium en taurine: verhoogt de cholesteroluitscheiding via de galzuren, zodat de kans op galstenen afneemt.

Aminozuren
Glycine: is nodig voor de aanmaak van gal.

Kruiden
Alfalfa: reinigt de lever.
Heermoes: is een probaat middel.
Knoflook: verhoogt de galproductie.
Paardenbloemwortel: reinigt de lever.
Pepermunt: de olie reinigt de galblaas.

Overige
Betaïne HCL: bij mensen met galstenen bevat het maagzuur te weinig van dit enzym.
Visolie: geneest en voorkomt.

Complete supplementen
Multivitamines/mineralen complex: vult eventuele tekorten aan.


Relevante artikelen
3 reacties
  1. kimberley pex

    Knoflook tegen galstenen , doordat cholesterol wordt afgebroken, galstenen bestaan uit cholesterol en bilirubine en oude stenen bevatten ook kalk. Knoflook tegen pijn. alle soorten pijn. Knoflook werkt rustgevend, wel flink wat teentjes rauw mee eten, gemalen. Tegen slapeloosheid, tegen angst, werkt sederend,geeft energie, ontzuurt geweldig , o.k. de knoflookgeur komt nu zelfs door mn huid naar buiten, maar m’n buikpijn is weg ! Tegen crohn, tegen helicobacter /maagzweren, candida hardnekkige schimmels,psoriasis, enz enz enz enz enz. Er zijn mensen die denken dat knoflook irriteert, maar in veel gevallen is dat net zoals jodium op een wond. Ontsmetten doet wat pijn soms. Probeer maar eens bij een maagontsteking veel rauwe knoflook, paar dagen is t weg. En de pijnstillende werking van knoflook is ook geweldig.

  2. Ik heb veel buikpijn en een vol gevoel en ook vaak misselijk en diarree en lichte verhoging en pijnlijke vingers als je ze aanraakt. Ik val ook best wel veel af in februari woog ik 90 kg nu weeg ik 74,4
    Groetjes van Conny

    1. Beste Conny. Wat een drama. Al naar de huisarts geweest? Of weet je al dat t door de galstenen komt ? Ik ben nu weer met een appelazijnkuur begonnen, dat vergruist de stenen langzaam. 3x daags kleine scheut of paar eetlepels appelazijn. Appelsap–puur–is ook goed, daar zit pectine in , goed tegen gal en leveraandoeningen. Heel veel sterkte en laat even uitzoeken wat er precies aan de hand is. Als het galstenen zijn heeft de huisarts een regulier middel;Ursochol, maakt gal meer vloeibaar en vergruist ook stenen. Sterkte en beterschap, groet,kim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips