Visolie. Dit is waarom het zo belangrijk voor je is

Ben je geen viseter? En staat vis niet wekelijk op het menu? Dan is visolie een uitkomst. Visolie bevat omega-3-vetzuren en die zijn goed voor je. Als je dagelijks een capsule slikt, zit je aan je portie omega-3-vetzuren. Waarom zijn omega-3-vetzuren belangrijk voor je gezondheid? En wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid visolie? Lees hier wat jij allemaal wilt weten over visolie.

Wat zit er in visolie?

Visolie bevat de omega-3-vetzuren DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur). Deze vetzuren worden visvetzuren, oftewel omega-3-vetzuren, genoemd. Ze komen voornamelijk voor in vis, schaal- en schelpdieren. Vette vis, zoals zalm, forel, haring, sardientjes en makreel bevatten veel omega-3-vetzuren. Verder komen deze vetzuren in kleine hoeveelheden voor in eieren en sommige vleessoorten.

Waarom zijn omega-3-vetzuren belangrijk voor je gezondheid?

Andere voedingsproducten bevatten nauwelijks omega 3. De visvetzuren DHA en EPA hebben een goede uitwerking op je hart. Ze beschermen je tegen hart- en vaatziekten en verkleinen het risico op hart- en vaatziekten. Als je één keer per week vette vis eet dan heb je 15 procent minder kans om te overlijden aan een hart- en vaatziekte, zoals een hartinfarct. Verder zijn visvetzuren niet alleen goed voor je hart, maar ook voor je geheugen, je huid, je ogen en je hormoonhuishouding.

Als je geen viseter bent of allergisch bent voor vis dan is het een optie om te kiezen voor visolie supplementen. Hiermee vul je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid omega-3 goed aan. Dit zijn de 6 redenen waarom visolie van belang is voor je lichaam.

Hoeveel omega-3-vetzuren moet je dagelijks binnenkrijgen?

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om elke dag zo’n 200 milligram omega-3-vetzuren uit vis binnen te krijgen. Als je één keer per week vis eet, dan haal je deze taks al. Als je niet genoeg vette vis eet of geen viseter bent, zijn visoliecapsules een uitkomst. Vis bestaat niet alleen uit visvetzuren, maar ook uit veel andere, belangrijke vitamines, zoals vitamine A, vitamine D, jodium en selenium. Visoliecapsules bevatten deze vitamines niet.

Ook voor kinderen en jongeren is visolie belangrijk. Als je kind geen viseter is of een allergie heeft, kun je het tekort van omega-3-vetzuren aanvullen met speciale visoliecapsules voor kinderen.

Mag je visolie slikken als je zwanger bent?

Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan is het heel belangrijk dat je voldoende visvetzuren binnenkrijgt. Deze stoffen zijn noodzakelijk voor een goede ontwikkelen van de hersenen en het netvlies van je kindje. Het is nog niet bewezen of het slikken van visolie hetzelfde gezondheidseffect heeft.

Is visolie hetzelfde als krillolie?

Als je op zoek gaat naar visolie, kom je ook vaak de term krillolie tegen. Het lijkt alsof deze twee oliën hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. Visolie en krillolie zijn allebei rijk aan omega-3-vetzuren. Wel zit er verschil tussen de manier waarop de visolie wordt gewonnen. Visolie is afkomstig uit vette vis en krillolie uit krill. Dit zijn zeediertjes die op garnalen lijken. Verder bevat krillolie de omega-3-vetzuren in een andere vorm dan visolie. In krillolie komen de vetzuren voor in de fosfolipidenvorm en in visolie komen de omega-3-vetzuren voor in de triglyceridenvorm. Dit heeft weer invloed op de manier waarop de olie in het lichaam wordt opgenomen.

Let ook op je voeding

Natuurlijk is het goed om visoliecapsules te slikken. Dit draagt bij aan de inname van Omega-3-vetzuren. Toch is visolie niet de enige bron van Omega 3. Om van alle gezondheidsvoordelen van omega-3 te profiteren, is een gezond en gevarieerd voedingspatroon heel belangrijk. Slik niet alleen visoliecapsules of eet niet alleen vette vis, maar besmeer je boterham ook met een laagje halvarine en eet regelmatig een eitje. Je zorgt er dan voor dat je alle belangrijke omega-3-vetzuren binnenkrijgt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips