Gezond eten

Het voedsel dat u eet, is de bron van energie en bouwstoffen voor uw lichaam. En natuurlijk kan eten een hele leuke tijdsbesteding zijn. In de westerse wereld is het zelden een probleem om genoeg eten te krijgen, maar gezónd eten is soms wat moeilijker. Om u goed te voelen, ziekten te voorkomen en optimaal te functioneren, moet u voor evenwichtige voeding zorgen.

Veel aandoeningen (hartkwalen, kanker en beroerte) worden deels veroorzaakt door het teveel eten van de verkeerde dingen. Maak een goede keuze uit de beschikbare voedingsmiddelen en houd u aan de volgende adviezen:

• Eet gevarieerd. Eet vooral veel groente, fruit en graanproducten.
• Kies voor voeding met weinig vet en cholesterol.
• Beperk de hoeveelheid suiker in uw voeding. Suiker bevat veel calorieën en er zitten geen bruikbare voedingsstoffen in. Suiker zelf veroorzaakt geen diabetes (suikerziekte), maar u wordt er wel dik van en dat kan wél diabetes veroorzaken.
• Verminder uw zoutgebruik. Doe geen zout bij uw eten en eet geen voedingsmiddelen waar al veel zout in zit. Zout zorgt ervoor dat het lichaam vocht vasthoudt en kan daardoor de bloeddruk verhogen.
• Wees matig met alcohol. Als u per se iets wilt drinken, doe dat dan met mate. Dat betekent niet meer dan één drankje per dag voor vrouwen (die niet zwanger zijn) en niet meer dan twee drankjes per dag voor mannen. (Eén drankje is gelijk aan 350 ml bier, 1 50 ml wijn of 45 ml sterke drank.) Zwangere vrouwen doen er beter aan helemaal niet te drinken.

Gezond eten

Beperk de hoeveelheid vet in uw voeding

Eén eetlepel plantaardige olie per dag voorziet in uw behoefte aan essentiële vetzuren. Te veel vet geeft te veel calorieën, verhoogt uw gewicht en vergroot uw kans op een hartaandoening en bepaalde soorten kanker.

Voedingsdeskundigen raden aan om ervoor te zorgen dat vet niet meer dan 20 tot 30 procent van uw caloriegebruik uitmaakt. Van verzadigde vetten stijgt de bloedcholesterolspiegel. Daarom mag niet meer dan eenderde van het vet dat u binnenkrijgt, verzadigd zijn. Voedingsmiddelen met verzadigde vetten zijn onder andere vlees, melk (behalve karnemelk), kaas, ijs en kokos- en palmolie. Margarine en bakvet zijn gemaakt van gehydrogeneerde plantaardige oliën met transvetzuren en verhogen ook de cholesterolspiegel.

Op de verpakking van voedingsmiddelen kunt u lezen hoeveel vet erin zit. Let daarop wanneer u iets koopt. Kies altijd voor vetarme voedingsproducten.

Cafeïne

Cafeïne komt van nature voor in koffie, thee en chocola. Het wordt vaak toegevoegd aan frisdrank en sommige medicijnen, zoals pijnstillers, hoesttabletten, middelen tegen allergie en middelen om wakker te blijven.

Cafeïnebehoefte wordt in medisch opzicht niet als verslaving beschouwd, maar u kunt wel afhankelijk zijn van cafeïne om ‘wakker te worden’. U kunt wat slaperig zijn of een lichte hoofdpijn hebben totdat u koffie hebt gehad. Aanwijzingen dat u te veel cafeïne gebruikt, zijn onder andere slecht slapen, hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid, zenuwachtigheid, vage depressiviteit en veel geeuwen.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Als u last van cafeïne krijgt, probeer dan het volgende:

• Als u meer dan vier koppen koffie of andere cafeïnehoudende dranken per dag neemt, verminder dit dan geleidelijk met één kopje per dag.
• Als u dorst hebt, drink dan water of dranken waar geen cafeïne in zit.
• Doe cafeïnevrije koffie door uw gewone koffie.
• Neem af en toe oploskoffie. Dit bevat minder cafeïne dan gewone koffie.
• Schakel over op thee of andere dranken. Wees voorzichtig met kruidenthee. Sommige soorten kunnen hetzelfde effect hebben als koffie, of nog erger.
• De klachten moeten na vier tot tien dagen minder worden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips