Kanker

Kanker is een ernstige aandoening die in veel gevallen uiteindelijk de dood tot gevolg kan hebben. Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van kanker. Een daarvan is de erfelijkheidsfactor. Daarnaast spelen er nog verschillende factoren een rol als het gaat om of iemand kanker ontwikkelt, welke vorm van kanker en hoe de ziekte zich verder ontwikkelt.

Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek van Stony Brook University in New York blijkt dat de erfelijkheidsfactor de minst bepalende factor is voor het ontstaan van kanker. Dit ontdekten wetenschappers door het genetisch materiaal van mensen met diverse soorten kanker te bestuderen. Zeventig tot negentig procent van de kankers die het meest voorkomen, ontstaan niet door de erfelijkheidsfactor, maar door invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan voeding, beweging en uv-straling. Deze andere factoren zijn dus belangrijker bij het ontstaan van kanker.

Levensstijl

Een ongezonde levensstijl kan bijdragen aan de ontwikkeling van kanker. Ongezonde levensstijl is echter een breed begrip. Het omvat namelijk ongezond eten, roken, alcoholgebruik, drugsgebruik, onvoldoende bewegen, stress en overgewicht. Deze levensstijlfactoren kunnen een rol spelen in het ontstaan van kanker en de verdere ontwikkeling hiervan, waaronder ook het beloop van kanker.

Omgeving

Vervuilde lucht, met bijvoorbeeld kleine asbestdeeltjes, kan leiden tot kanker in de longen, het longvlies en het buikvlies. Vaak leidt het in combinatie met roken tot longkanker. Ook de klimaatverandering, waarbij de ozonlaag dunner wordt en hierdoor meer schadelijk uv-licht doorlaat, kan een rol spelen bij de ontwikkeling van met name huidkanker. Verder kan voeding en water vervuild zijn met microbiële ziekteverwekkers of chemische verontreiniging, en hierdoor invloed uitoefenen op de ontwikkeling van ziektes, zoals kanker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan darmkanker. Daarnaast kan ionische straling van radiologische apparatuur het ontstaan van kanker in de wacht slepen.

Bacteriën en virussen

Ook bacteriën en virusinfecties kunnen ten grondslag liggen aan het ontstaan van kanker. Zo ontstaat baarmoederhalskanker door een virus.

Al met al is het dus niet alleen de erfelijkheid die een rol speelt bij de ontwikkeling van kanker. Wel is duidelijk dat u niet altijd zelf helemaal in de hand heeft hoe gezond u leeft, want ook omgevingsinvloeden en virussen kunnen u treffen. Wel is de levensstijl, die meerdere factoren omvat, een erg belangrijke factor bij het ontstaan van kanker. Ook het beloop van kanker kan door levensstijl beïnvloed worden. Zo kan voeding ook ingezet worden bij het herstel van kanker.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. ik heb keelkanker
    ik zou verdere informatie willen als het kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips