Alcohol

Alcohol is een bepaalde koolwaterstofverbinding. Er zijn honderden verschillende alcoholische samenstellingen. De bekendste is ethylalcohol, kortweg alcohol genoemd.

Het is het voornaamste bestanddeel van de alcoholische dranken en wordt in de medische wetenschap als desinfecteringsmiddel (zie desinfectie) en als oplosmiddel voor bepaalde medicijnen gebruikt. Bekend is verder methylalcohol, of houtgeest, die gevaarlijk is voor menselijk gebruik en een aandoening van het zenuwstelsel en zelfs blindheid tot gevolg kan hebben.

Klachten en verschijnselen bij een alcohol verslaving

– Schuldgevoel over het drinken.
– Neiging om te veel te drinken.
– Verlangen om door te gaan met drinken wanneer vrienden zeggen dat de persoon genoeg heeft gehad.
– Geprikkeldheid wanneer familie of vrienden opmerkingen maken over het drinken.
– Ruzies met de partner over het drinken.
– De volgende morgen bij het wakker worden zich niet meer kunnen herinneren wat er de vorige avond gebeurd is, zonder dat er sprake van is geweest dat de drinker van de kaart is geraakt (black-out).
– Spijt van dingen die gezegd of gedaan zijn tijdens het drinken.
– Pogingen familie en vrienden te ontlopen tijdens het drinken.
– Financiële problemen.
– Onmogelijk kunnen voldoen aan de eisen die een vaste baan stelt.
– Onregelmatig eten tijdens het drinken.
– Moeilijkheden met de politie wegens het rijden onder de invloed van alcohol of een auto-ongeluk na gedronken te hebben.
– Bevende vingers bij het wakker worden, die verdwijnen na ’een klein drankje’.
– Stevig drinken gedurende enige dagen achter elkaar.
– Wanen of hallucinaties na perioden van drinken.
Geheugenverlies en gebrek aan concentratievermogen.

Herhaalde verklaringen dat de drinker heeft besloten volledig met drinken te stoppen en het ontkennen dat er sprake is van een drankprobleem. Alcoholisme is een chronische en vaak progressieve ziekte die gekenmerkt wordt door perioden van geheel in beslag worden genomen door gedachten aan alcohol, afgenomen controle over de hoeveelheid die wordt gedronken en herhaald alcoholmisbruik, ondanks het kennen van de ongunstige gevolgen van het drinken. In deze context is alcoholisme alcoholafhankelijkheid.

Vaak begint iemand afhankelijk te worden van alcohol, nadat hij heeft ontdekt dat het drinken van een paar glazen helpt de stress van gezinsproblemen te verminderen of moeilijkheden op het werk of sociale isolatie. Ondanks af en toe optredende katers en het feit dat de verlichting maar tijdelijk is, raakt de persoon geleidelijk in een patroon van drinken zodra hij zich gespannen voelt. Helaas is het zo dat hoe meer iemand die van alcohol afhankelijk is drinkt, hoe minder spanning hij kan verdragen zonder.

Het aantal gedronken glazen is niet het belangrijkste punt, want sommige mensen kunnen al dronken worden van heel weinig. De diagnose afhankelijkheid van alcohol wordt gesteld, wanneer iemand moeilijkheden heeft om de dag door te komen zonder regelmatig alcoholgebruik. De oorzaak van alcoholisme staat nog niet met zekerheid vast, hoewel het familiair schijnt voor te komen en er bepaalde aanwijzingen zijn voor een erfelijke aanleg. De diagnose wordt waarschijnlijk niet vaak genoeg gesteld, omdat een klassieke eigenschap van drinkers is dat ze hun afhankelijkheid van alcohol ontkennen.

Per jaar worden in Nederland tienduizenden drinkers behandeld, 5500 alcoholisten opgenomen in klinieken en 12.500 mensen in een ziekenhuis doordat ze te veel drinken. Alcoholisme komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen (hoewel de frequentie bij vrouwen ook sterk toeneemt) en vooral bij alleenstaanden en in geïsoleerde plaatsen.

Behandeling. De benadering van Anonieme Alcoholisten (AA) is de meest effectieve behandeling die bekend is. De behandeling van de AA bestaat uit groepsbijeenkomsten van alcoholisten, die naar elkaars verhalen luisteren en elkaar helpen. Het onthoudingsprogramma bestaat uit twaalf stappen met een filosofische achtergrond. De alcoholisten worden hierdoor op een rustige wijze geconfronteerd met de verschillende manieren waarop ze hun ziekte ontkennen. In combinatie met AA kan een aversietherapie (een behandeling die erop gericht is tegenzin tegen alcohol op te wekken) worden toegepast om het drinken tegen te gaan. Het middel disulfiram blokkeert de normale oxidatie van alcohol, zodat er acetaldehyde in de bloedstroom circuleert, dat onaangename klachten veroorzaakt, zoals een snelle hartslag, misselijkheid en braken.

Psychotherapie kan worden voorgesteld om te helpen het zelfrespect van de patiënt te herstellen en om een nieuwe en gezonde manier van leven te bewerkstelligen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips