Magnesium

De Griekse stad Magnesia is de naamgever van dit mineraal, omdat daar de bodem uitzonderlijk rijk is aan magnesium. De botten en tanden bevatten de grootste hoeveelheden magnesium. De rest is terug te vinden in het bloed, lichaamsvocht en weefsels. Magnesium wordt ook wel eens het ‘anti stressmineraal’ genoemd.

Het helpt immers om de weerstand tegen stress, depressie en spanningen te verhogen. Bovendien is magnesium rijkelijk vertegenwoordigd in het hartweefsel. Een ernstig tekort aan magnesium in het bloed en het hart is geconstateerd bij mensen die aan een hartaanval zijn overleden. Het is niet duidelijk of dit ook de doodsoorzaak is geweest. Wel staat inmiddels vast dat magnesium een hoge bloeddruk bestrijdt en de bloedvaten ontkrampt. Verder hebben wetenschappers nog zeer recent ontdekt, dat vlak voor en tijdens de menstruatie de hoeveelheid magnesium in het lichaam sterk vermindert. Dit zou o.a. leiden tot de bekende menstruatieklachten. De overige functies van magnesium zijn: helpen bij de productie van hormonen en DNA, ondersteunen van de energieproductie en het gezond houden van de prostaat.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

300 tot 400 mg

Magnesium zit in

dierlijke voedingsstoffen zoals:
Parmezaanse kaas, heilbot, krab, makreel, slakken.

plantaardige voedingsstoffen zoals:

volkoren producten, noten, groene bladgroenten, peulvruchten, pruimen, cacao, kelp, bieslook.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. ghislain van de kerckhove

    ik voel mij goed met magnesium mijn krampen zijn weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips