Vitamine B

Vitamine B is niet één vitamine, het is een verzamelnaam voor acht in water oplosbare vitamines. Dat vitamine B bestaat uit acht vitaminen, betekent niet dat bijvoorbeeld vitamine B11 en B12 niet bestaan. Deze twee vitaminen bestaan wel en zijn zelfs heel belangrijk. De lijst van B-vitaminen is echter veranderd. Eerder waren er meer dan 20 B-vitaminen benoemd. Doordat na verschillende onderzoeken na opstelling van deze lijst bleek dat sommige ‘vitaminen’ niet van belang zijn voor het menselijk lichaam, zijn deze geschrapt uit de lijst. Het resultaat: een lijst van acht B-vitaminen die wél van groot belang zijn voor het menselijk lichaam.

De acht B-vitaminen:

  1. Vitamine B1 (Thiamine)

Belangrijk voor de stofwisseling en functionering van het hart en zenuwen. Erg belangrijk dus voor een algehele goede gezondheid. Zit vooral in varkensvlees en graanproducten.

  1. Vitamine B2 (Riboflavine)

Belangrijk voor de stofwisseling, om dus energie te halen uit voedingsstoffen. Hiermee is vitamine B2 eigenlijk belangrijk voor het hele lichaam, aangezien alle cellen energie nodig hebben om goed te functioneren en te herstellen. Zit veel in zuivelproducten, vlees, graanproducten, fruit en groente.

  1. Vitamine B3 (Nicotinezuur en nicotinamide)

Deze vitamine is belangrijk voor het lichaam, omdat het ervoor zorgt dat het lichaam efficiënt omgaat met energie produceren (stofwisseling). Hiernaast is het belangrijk voor de productie van vetzuren in het lichaam, die weer belangrijk zijn voor een gezond hart- en vaatstelsel. Bovendien is vitamine B3 van belang voor een algehele goede functionering, omdat het onmisbaar is voor het zenuwstelsel (onder meer de hersenen). Zit met name veel in vlees, vis en gevogelte. Het lichaam maakt het ook zelf door de aminozuur tryptofaan uit deze voedingsmiddelen. Verder zit vitamine B3 in granen, zaden en noten.

  1. Vitamine B5 (Panthotheenzuur)

Ook deze B-vitamine is weer belangrijk bij de energievoorziening en –productie in het lichaam. Verder draagt het bij aan een gezonde hormoonproductie en is het van belang bij het goed functioneren van het menselijk zenuwstelsel. Komt veel voor in vis, vlees, eieren, zuivel, aardappelen en groente en fruit.

  1. Vitamine B6 (Pyridoxine, pyridoxal en pyridoxamine

Deze vitamine is ontzettend belangrijk voor een goede spijsvertering, weerstand en de vorming van rode bloedcellen (die ook belangrijk zijn bij de weerstand). De vitamine speelt tevens een rol bij de energievoorziening van het lichaam en een goed functionerend zenuwstelsel. Vitamine B6 haalt het lichaam met name uit eieren, vis, vlees, aardappelen, granen en peulvruchten.

  1. Vitamine B8/Biotine (de naam vitamine B8 wordt bijna niet meer gebruikt)

Wederom een belangrijke vitamine voor de stofwisseling. Hiernaast is Biotine belangrijk bij de productie van vetzuren, de energievoorraad van het lichaam, en een goede werking van het zenuwstelsel. Verder zorgt Biotine voor mooi, gezond haar en een mooie, gezonde huid. Biotine is vooral te vinden in eieren, melk, pinda’s, sojaproducten en allerlei noten.

  1. Vitamine B11/Foliumzuur en folaat (ook deze vitamine gaat vaker onder de naam foliumzuur dan onder de noemer vitamine B11)

Belangrijk bij de deling van nieuwe cellen, vorming van rode bloedcellen en DNA. Daarom is deze vitamine zo van cruciaal belang bij zwangerschap. De vitamine speelt ook een zeer belangrijke rol bij het afweersysteem en het zenuwstelsel. Met name groene groente levert het lichaam veel foliumzuur. Daarnaast zijn volkoren producten en fruitsoorten goede bronnen.

  1. Vitamine B12 (Cobalamine)

Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij de bloedvoorraad van het lichaam. Het zorgt ervoor dat er geen bloedarmoede ontstaat. Verder is het belangrijk voor de weerstand, het zenuwstelsel en de stofwisseling. Vitamine B12 is uitsluitend te halen uit dierlijke producten, zoals vlees, eieren en zuivel.

Kortom: de acht B-vitaminen zijn samen belangrijk voor het menselijk lichaam. Ze zijn met name van cruciaal belang bij een goede werking van het immuunsysteem, de stofwisseling (energievoorraad) en het zenuwstelsel.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips