Borstkas

De benige borstkas omsluit de borstholte (cavitas thoracis). De borstkas wordt gevormd door het borstbeen (sternum), de ribben (costae) en de borstwervels. De borstkas beschermt de organen in de borstholte.In doorsnede ziet die er van buiten ovaal uit, van binnen eerder boonvormig, omdat de wervelkolom daar diep de borstholte ingaat. Van voren bezien is de borstkas wat uitgesneden, de borstwervels (vertebrae thoracicae) zijn langer dan het borstbeen (sternum).

borstkas

borstkas

De borstkas heeft een nauwe opening bovenaan (apertura thoracis superior), die begrensd wordt door de eerste paar ribben (costae), het eerste borstwervellichaam en het handvat van het borstbeen (manubrium). Hier lopen slagaders en aders naar hoofd, hals en lichaamswand alsmede de slokdarm, luchtpijp en longtop doorheen, en vaak ook een deel van de schildklier.

De onderste opening van de borstkas (apertura thoracis inferior), die wat wijder dan de bovenste is, wordt begrensd door de 12e borstwervel, de 10e-12e ribben, de ribbenbogen en het zwaardvormige aanhangsel (processus xyphoideus) van het borstbeen.

borstkas

borstkas

De afsluiting wordt gevormd door het middenrif. Hier bevinden zich openingen voor vaten en zenuwingangen. Door de wijde instulping van het middenrif naar boven in de borstholte, worden ook buikorganen door de onderste borstkasopening omsloten. De 12 paar ribben, die mede de borstkas vormen, zijn onderverdeeld in zeven paar ware ribben (costae verae) en vijf paar valse. Het 8e -10e paar ribben vormen de ribbenboog (arcus costalis), doordat ze door middel van kraakbeen met het daarboven liggende paar ribben verbonden zijn.

borstkas

borstkas

De beide laatste paar ribben hebben geen verbinding met de direct daarboven liggende ribben; zij eindigen vrij tussen de spieren aan de voorkant respectievelijk de zijkant van de buikwand.
De spieren tussen de ribben helpen bij de ademhalingsbeweging en dienen ervoor om de borstkas te vernauwen c.q. te verwijden. Kraakbeenachtige gedeelten aan elke rib (cartilago costalis) vormen de verbinding van de ribben met het borstbeen. Het borstbeen bestaat uit drie delen. Het bovenste deel wordt gevormd door het handvat (manubrium), het middelste deel door het lichaam (corpus sterni) en het onderste deel door het zwaardvormige aanhangsel (processus xyphoideus).


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips