Mineralen

Mineralen zijn net zo belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid als vitamines. Het is zelfs zo, dat zonder de aanwezigheid van mineralen de vitamines in onze voeding niets in het lichaam kunnen uitrichten. Ze worden samen met de afvalstoffen gewoon weer afgevoerd. Behalve het ondersteunen van vitamines nemen mineralen ook een groot aantal eigen taken voor hun rekening. Zo zijn deze voedingsstoffen nodig voor een goede samenstelling van het lichaamsvocht, de aanmaak van bloed, beenderen en weefsels en een goede conditie van het zenuwstelsel. Bovendien zijn mineralen noodzakelijk o.a. voor het samentrekken van de spieren inclusief die van de aderen en de darmen de energiehuishouding en het zuurstoftransport. Mineralen vormen de basis van rotsformaties.

Door erosie, het slijten van de rotsen, worden mineralen als minuscule stofdeeltjes over de aarde verspreid. Zo heeft zich in miljoenen jaren de aardkorst gevormd. Planten en plantenetende dieren krijgen volop mineralen via hun voeding binnen. Groente en vlees zijn voor het menselijk lichaam dan ook de belangrijkste bronnen van mineralen.

Micro en macro elementen

Voor het goed functioneren van het lichaam zijn in totaal 17 mineralen nodig. Door de wetenschap worden ze onderverdeeld in macro en micro elementen. Van de mineralen uit de eerste groep hebben we dagelijks nogal wat nodig. Calcium, chloor, fosfor, magnesium en silicium worden tot de macro elementen gerekend. Micro elementen die ook wel sporenelementen worden genoemd hoeven slechts in bescheiden hoeveelheden aangevoerd te worden. Tot deze groep behoren: borium, chroom, ijzer, jodium, kalium, kobalt, koper, mangaan, molybdeen, natrium, selenium en zink. In ons lichaam worden sporenelementen in exact dezelfde verhouding als in zeewater aangetroffen. Wetenschappers zien dat als een belangrijke aanwijzing, dat de mens is ontstaan uit levende ééncellige organismen in zeewater. In tegenstelling tot sommige vitamines, kan het lichaam geen mineralen zelf produceren. Wie goed en gevarieerd eet zal echter niet snel een gebrek aan deze essentiële voedingsstoffen krijgen.

Meer info:

Anorganische, uit gelijke delen bestaande natuurproducten. Voor de mens belangrijke mineralen zijn calcium, fosfor, ijzer, jodium, magnesium, natrium en zwavel, waarschijnlijk ook aluminium, kobalt, mangaan en zink. Calcium zit in beenderen en tanden. Het is bovendien noodzakelijk voor een goed verloop van de bloedstolling en speelt een rol bij het regelen van de zuur-base-huishouding. Daarnaast is het van betekenis bij de normale hartcontractie en bij functies van het zenuwstelsel en het spierstelsel. Fosfor gaat gewoonlijk samen met calcium. In zekere zin is het de tegenhanger van calcium. Fosfor zit eveneens in de beenderen en tanden en is bovendien van betekenis voor de vet- en koolhydratenstofwisseling. IJzer zit vooral in het hemoglobine van het bloed. Gebrek aan ijzer veroorzaakt anemie. Koper zit in serum en komt voor als bestanddeel van het ademhalingsferment. Natrium en kalium zijn ook een aan elkaar gekoppeld mineralenpaar. Beide spelen een belangrijke rol in de waterhuishouding. In het normale keukenzout (natriumchloride) zit het natrium gebonden aan chloor.

Chloor is een hoofdbestanddeel van het zoutzuur van de maag (zie anaciditeit). Jodium is noodzakelijk voor het normaal functioneren van de schildklier. Wanneer de benodigde hoeveelheid jodium in onvoldoende mate opgenomen wordt met de gebruikelijke voeding, is het nodig om als aanvulling gejodeerd zout te geven. De functie van enkele andere spoorelementen, stoffen die in zeer kleine hoeveelheden in het menselijk lichaam voorkomen, is nog niet geheel opgehelderd.

Alle mineralen op een rijtje

Borium
Calcium
Chloor
Chroom
Fosfor
IJzer
Jodium
Kalium
Kobalt
Koper
Magnesium
Mangaan
Molybdeen
Natrium
Selenium
Silicium
Zink


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips