Zink en een zinktekort

Je lichaam heeft zink nodig. Het is nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en vernieuwing van weefsel en het zorgt ervoor dat je afweersysteem goed functioneert. Verder speelt zink een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten. Tevens levert het een bijdrage aan de vruchtbaarheid. Waar heb je zink precies voor nodig? Waar zit zink in? Wat is een zinktekort? En wat doet dit met je lichaam?

Zink is een mineraal. Aangezien je er maar heel weinig van nodig hebt, wordt het een spoorelement genoemd.

Waar heb je zink voor nodig?

Zink is betrokken bij tal van lichaamsprocessen, zoals:

  • De functionering van je afweersysteem
  • De groei en ontwikkeling van weefsel
  • De stofwisseling

Onder de stofwisseling valt het volgende:

  • Het hormoon insuline
  • De opbouw en de afbraak van koolhydraten
  • De opbouw van eiwitten

Hoeveel zink heb je nodig?

Als volwassene heeft je lichaam dagelijks 9 tot 10 milligram zink nodig. Jonge kinderen heb iets minder zink nodig. Als je lichaam een tijd lang te weinig zink binnenkrijgt dan ontstaat er een zinktekort.

Waar zit zink in?

Zink is vooral aanwezig in eiwitrijke voedingsproducten. De belangrijkste zinkbronnen zijn vlees, vis, gevogelte en volkoren producten. Verder bevatten bonen, rijst, noten en zuivelproducten ook een bepaalde hoeveelheid zink. Als je te weinig voeding met zink binnenkrijgt, kan er een zinktekort ontstaan.

Wat is een zinktekort?

Volgens het Voedingscentrum komt een zinktekort nauwelijks voor en zijn er in Nederland geen gevallen bekend van mensen met een zinktekort. Toch zijn er veel natuurartsen die dit betwisten.

Hoe ontstaat een zinktekort?

Meestal ontstaat een zinktekort, omdat je te weinig voeding met zink binnenkrijgt. Het is dan ook heel belangrijk om je aan een gezond en gevarieerd voedingspatroon te houden. Als je evenwichtig eet, zal je niet zo snel een zinktekort krijgen.

Naast een verkeerd voedingspatroon kan een zinktekort ook een andere oorzaak hebben, zoals:

  • Malabsorptie: hierbij nemen de darmen te weinig voedingsstoffen op.
  • Een erfelijke aandoening, zoals de ziekte van Danbolt.
  • Een zwangerschap: tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding heeft het lichaam vaak meer zink nodig.

Een zinktekort kan ook ontstaan door een langdurige ziekte, een ongeluk, overmatig alcoholgebruik of na een operatie.

Hoe herken je een zinktekort?

Een zinktekort kun je herkennen aan de volgende klachten:

  • Maagproblemen
  • Verminderde smaak en reuk
  • Pijnlijke spieren
  • Verminderd afweersysteem
  • Nachtblindheid
  • Verminderd libido
  • Verstoring van de menstruatiecyclus
  • Groeiproblemen
  • Haaruitval
  • Weinig eetlust
  • Slecht genezende wonden
  • Droge en broze nagels

Maagproblemen

Zonder zink is het lastig voor je lichaam om voedsel te verteren en voedingsstoffen op te nemen. Je kunt dan last krijgen van maagproblemen, zoals misselijkheid, overgeven en diarree.

Verminderde smaak en reuk

Zink is van essentieel belang voor goed functionerende smaak- en reukzintuigen. Als je ineens ontdekt dat je eten niet meer smaakt of ruikt zoals je gewend bent dan kan een zinktekort de oorzaak zijn.

Pijnlijke spieren

Heb je flink getraind, maar heb je dagen later nog spierpijn? Dan kan het zijn dat er sprake is van een zinktekort. Dit geldt ook als je blauwe plekken hebt die moeilijk verdwijnen.

Verminderd afweersysteem

Als je lichaam te weinig zink op voorraad heeft, raakt het afweersysteem verstoord. Hierdoor ben je vaker en sneller verkouden.

Nachtblindheid

Normaal passen de ogen zich binnen een paar seconden aan het donker aan. Als je na een aantal minuten nog steeds niets ziet in het donker dan kan dit een teken zijn van een zinktekort. Zink speelt namelijk een essentiële rol bij de vorming van vitamine A. Deze vitamine zorgt voor gezonde ogen.

Verminderd libido

Een tekort aan zink kan bij mannen leiden tot een laag libido.

Verstoring van de menstruatiecyclus

Bij vrouwen kan een zinktekort weer een verstoring van de menstruatiecyclus veroorzaken. Je menstruatie kan uitblijven of een cyclus duurt veel langer dan normaal.

Groeiproblemen

Kinderen die te weinig zink binnenkrijgen, kunnen te maken krijgen met groeiproblemen. Ze groeien trager dan andere kinderen.

Haaruitval

Zink zorgt niet alleen voor gezonde botten en een gezonde huid, maar ook voor gezond haar. Als je lichaam te weinig van dit belangrijke mineraal binnenkrijgt, kun je last krijgen van haaruitval.

Weinig eetlust

Een zinktekort vertraagt veel belangrijke lichaamsprocessen, waardoor je niet alleen last krijgt van maagproblemen. Vaak heb je ook een verminderde eetlust.

Slecht genezende wonden

Een tekort aan zink vertraagt de wondheling. Hoe snel een wond geneest verschilt natuurlijk per persoon. Als het bij jou echter langer duurt dan normaal dan kan dit duiden op een zinktekort.

Droge en broze nagels

Een zinktekort heeft invloed op je nagels. Droge, broze nagels en nagels met diepe groeven of deuken kunnen een teken zijn van te weinig zink.

Hoe wordt een zinktekort vastgesteld?

Als de arts vermoedt dat je een zinktekort hebt, kan deze een bloedonderzoek uitvoeren. Hiermee kan de zinkspiegel worden bepaald. Soms is aanvullend onderzoek nodig om de oorzaak van het zinktekort te achterhalen.

Hoe wordt een zinktekort behandeld?

Als de art een zinktekort vaststelt dan wordt het tekort op peil gebracht met zinksulfaatdrank. Verder kan de arts je doorverwijzen naar een diëtist voor een dieetadvies. De arts of diëtist kan je adviezen geven voor een gezonder en gevarieerd voedingspatroon.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips