Bloedstolling

Bloedstolling is een verandering van het vloeibare bloed bij het verlaten van het lichaam in een geleiachtige massa, de bloedkoek. Het bloedstollend bevorderend ferment trombokinase, het zich in het bloed bevindende calcium, en het uit protrombine voortkomende trombine werken tezamen op het opgeloste fibrinogeen in, en veranderen het in het niet-oplosbare fibrine, in welks vezels de bloedbestanddelen vastraken. Aansluitend trekt het fibrine samen en perst het bloedserum uit de bloedkoek naar buiten. De normale bloedstolling is een maatregel van het lichaam om bloedverlies te voorkomen en is een inleiding tot de heling van de wond.

 

Bloedstolling

Het bloedstollingsvermogen kan door verscheidene ziekten beïnvloed worden. Bij de bloederziekte bijvoorbeeld is het bloedstollingsvermogen bijna geheel afwezig. Het lichaam vormt ook antibloedstollingsstoffen, die een te grote stollingstendens verhinderen om te voorkomen dat het bloed reeds in de aderen stolt.

Wanneer door bepaalde ziekten geen evenwicht aanwezig is tussen stollingsvermogen en antibloedstollingsvermogen kunnen in de bloedvaten stolsels ontstaan. Deze worden trombi genoemd. Zie ook embolie, trombose, vaatziekten.

 

Een stoma: doorbreken van het taboe

In Nederland dragen zo’n 38.000 mensen een stoma, jaarlijks komen daar 7.000 bij. Toch is het onderwerp voor veel mensen een taboe. Lees daarom in ons dossier alles over een stoma.

Bekijk het dossier

- advertorial -
Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips