Hoog cholesterol

Hypercholesterolemie (verhoogde cholesterolbloedspiegel) wordt gekenmerkt door een verhoogde concentratie van cholesterol in het bloed, voornamelijk door LDL-cholesterol (lage-dichtheid lipoproteïne). Lipoproteïnen zijn deeltjes die in de lever worden gevormd om cholesterol en andere vetten te vervoeren in het bloed. Omdat vetten niet oplossen in water, kunnen ze niet zonder meer worden vervoerd in het bloed.

Cholesterol wordt vooral in de lever aangemaakt en naar de lichaamscellen vervoerd door LDL. Een ander lipoproteïne, HDL (hoge-dichtheid lipoproteïne), brengt de cholesterol weer terug naar de lever uit andere cellen. Vandaar wordt de cholesterol, onveranderd of omgezet in galzuren, uitgescheiden in de gal. Cholesterol is essentieel voor de vorming van celmembranen en de aanmaak van bepaalde hormonen. Het hoeft niet uit de voeding te worden opgenomen, omdat de lever in het algemeen voldoende produceert.

Als het cholesterolgehalte in het bloed verhoogd is en vooral als het HDL-gehalte lager is dan het LDL-gehalte, kan zich LDL-cholesterol afzetten in de bloedvatwanden. Deze afzettingen vormen de eerste stadia van atherosclerose (‘aderverkalking’). Aangezien hypercholesterolemie geen verschijnselen geeft, zijn preventieve maatregelen en regelmatige controle van het cholesterolgehalte belangrijk voor mensen met verhoogd risico. Zonder behandeling kan hypercholesterolemie uiteindelijk coronaire hartziekten (coronair-lijden, kransslagaderziekte) tot gevolg hebben met de kans op een hartinfarct.

hoog cholesterol gehalte symptomen

Er zijn geen verschijnselen, behalve in zeer gevorderde gevallen, die lang onbehandeld zijn gebleven. Als de cholesterolbloedspiegel erg hoog is, kan cholesterol als gele afzetting (xanthomen) voorkomen in pezen of vlak onder de huid aan de ellebogen, de knieën of onder de ogen.

Preventie

• Gebruik weinig verzadigde vetten en cholesterolrijke voeding. Een dieet met veel in water oplosbare vezelstoffen verlaagt de cholesterolbloedspiegel.

• Ga regelmatig trainen en probeer af te vallen als u meer dan 20 procent te zwaar bent.

• Drink niet meer dan twee equivalenten alcohol per dag. Uit onderzoek is gebleken dat matig alcoholgebruik helpt om het gehalte aan goede HDL-cholesterol te verhogen, maar bij hoger alcoholgebruik zijn de effecten schadelijk.

Medicijnen die het cholesterolgehalte verlagen zoals cholestyramine, colestipol, statinen (lovastatine, pra-vastatine, simvastatine en fluvastatine) of hoge doses niacine, kunnen worden voorgeschreven als dieet-maatregelen niet voldoende blijken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips