IJzer

Ruim 70 procent van de hoeveelheid ijzer wordt in de rode bloedcellen aangetroffen. Zij zijn verantwoordelijk voor het zuurstoftransport van de longen naar de cellen. Elke seconde worden in het beenmerg twee miljoen rode bloedcellen geproduceerd uit o.a. ijzer, koper en eiwit. Voorts is dit mineraal nodig voor een goede weerstand en spierfunctie. IJzer is verder betrokken bij de eiwitstofwisseling en de energieproductie. Het maakt voorts deel uit van het antioxidanten systeem van het lichaam.

 

IJzerhard

Dit kruid groeit langs de wegen op de Zeeuwse en Zuid Hollandse eilanden, in Zuid Limburg en langs de grote rivieren. Het extract van de bladeren wordt o.a. gebruikt tegen slapeloosheid, nerveuze spanningen en epilepsie.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: IJzer

10 tot 20 mg

IJzer zit in:

dierlijke voedingsstoffen zoals: (orgaan)vlees, mosselen

plantaardige voedingsstoffen zoals: cornflakes, havervlokken, tarwezemelen, aardappelmeel, peulvruchten, groene bladgroenten, gedroogd fruit, noten, volkoren producten.

 
Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips