Selenium

De Voedingsraad heeft geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voor selenium vastgesteld. Erg vreemd, als u nagaat dat dit mineraal een zeer belangrijke component van het antioxidantensysteem van het lichaam is. Het vormt de kern van het enzymglutathionperoxidase, die de cellen van de vaatwanden, organen en weefsels beschermt tegen beschadiging door vrije radicalen. Dit enzymopereert in de voorste linies in de strijd tegen vrije radicalen.

Pas in de jaren ’70 werd ontdekt, dat selenium beschermt tegen hart en vaatziekten en zelfs kanker. Het valt dus in de categorie voedingsstoffen die het leven kunnen verlengen en het verouderingsproces vertragen. En daarvoor zijn slechts kleine hoeveelheden selenium nodig. In gebieden met weinig selenium in de bodem worden meer gevallen van kanker en hart en vaatziekten geconstateerd. Ook Nederland valt hieronder. In ons land worden 27 van de 1000 vrouwen getroffen door borstkanker. Daarmee zijn wij internationaal gezien de absolute koploper. Verder versterkt selenium het immuunsysteem en helpt het bij de afvoer van giftige metalen uit het lichaam.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Selenium:

Er is geen ADH voor selenium vastgesteld. Algemeen wordt aangenomen, dat een inname van 0,05 tot 0,2 mg per dag voldoende is. Mannen hebben overigens meer selenium nodig dan vrouwen.

Selenium zit in:

dierlijke voedingsstoffen zoals:
eieren, orgaanvlees, mosselen, kreeft, garnalen
plantaardige voedingsstoffen zoals:
volkorenbrood, zilvervliesrijst, champignons, noten, groente.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips