Complex

Complex is het geheel van angsten, dreigingen, fantasieën en wensen dat verbonden kan zijn met een fase in de persoonlijkheidsontwikkeling. Zo kent men het minderwaardigheidscomplex waarbij het individu geestelijk gebukt gaat onder de overtuiging niet aan de verrichtingen te kunnen voldoen die hem vermeend of in werkelijkheid worden gesteld.

Ben belangrijk complex is het zgn. castratie complex, dat bij het jongetje verband houdt met de angst voor het verloren gaan van het mannelijk geslachtsorgaan en bij het meisje betrekking heeft op het gemis daarvan.

De mens bezit een diepgewortelde angst zijn uitwendige geslachtsorganen te verliezen. De angst voor een dergelijk verlies en allerlei fantasieën omtrent het geslachtsorgaan worden bij vrijwel ieder kind in zekere mate ontwikkeld in de periode tussen twee en zes jaar. Kinderen beseffen in de eerste levensjaren de geslachtsverschillen nog niet. Bij meisjes kan dan het denkbeeld ontstaan dat zij een mannelijk lid (penis) hebben gehad of dat deze nog zal aangroeien, of dat zij onvolwaardig door hun moeder zijn afgeleverd.

complex

Jongetjes ontdekken veelal in deze periode dat prikkeling van hun penisje aangename gevoelens teweegbrengt. Het komt nu vaak voor dat de ouders met castratie (afsnijden, afknippen van de penis) dreigen als het kind te veel met zijn geslachtsorgaan speelt.

In de psychologie wordt aangenomen dat het castratie complex al jong ontstaat door bedreiging met straf of anderszins (afsnijden) en dat dit nog versterkt wordt door het denkbeeld dat meisjes gecastreerde jongetjes zijn. Het meisje krijgt in deze ontwikkelingsfase (twee tot zes jaar) het idee dat zij gecastreerd is, vooral door dc kleine afmetingen van de kittelaar, die zij bewust of onbewust vergelijkt met het mannelijk lid. Er kan zo een ernstige afgunst op de jongen ontstaan (penisnijd).

Het ontstaan van het castratie complex is individueel zeer verschillend cn in belangrijke mate afhankelijk van de seksuele opvoeding door de ouders.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips