Artritis

Met het begrip artritis worden alle soorten gewrichtsontstekingen samengevat. Jicht en reuma zijn de bekendste ziektebeelden, waarbij de pijnlijke gewrichtsontstekingen de patiënt veel klachten bezorgen.

Gezwollen gewrichten
In het algemeen onderscheidt men acute en chronische artritis. De acute artritis begint plotseling, de chronische artritis ontwikkelt zich daarentegen geleidelijk.

Bij een artritis wordt er vermeerderd gewrichtsvloeistof aangemaakt en treedt er pijn op. Door ophoping van vocht is het betreffende gewricht meestal gezwollen en staat het gewrichtskapsel gespannen.

Wat zijn de oorzaken van een artritis?

Vaak voorkomende oorzaken van artritis zijn reuma en jicht. Maar ook bacteriën en virussen kunnen er de oorzaak van zijn dat een gewricht in korte tijd gaat ontsteken en een waterige tot etterige vochtophoping veroorzaken. Ook verwondingen en verrekkingen kunnen een acute artritis tot gevolg hebben. Als een acute artritis niet medisch behandeld wordt, kan deze chronisch worden.

Hoe wordt een artritis behandeld?

Meerdere behandelingen kunnen worden toegepast. Bij een etterige artritis wordt het gewricht gespoeld. In geval van reuma kunnen pijn- en ontstekingremmende medicamenten worden voorgeschreven, zoals aspirine, bijnierschorshormoon en goudpreparaten. Deze zijn echter niet zonder bijwerkingen.

Wat kan men er zelf aan doen?

Het gunstig effect van een dieet, bijvoorbeeld bij jicht, is nooit aangetoond. De aangedane gewrichten dient men zo veel mogelijk te ontlasten. Gedoseerde rust en beweging zullen pijn en stijfheid van een gewricht positief beïnvloeden. In overleg met de huisarts kunnen andere vormen van therapie en begeleiding worden toegepast.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Als de bovengenoemde symptomen optreden, moet nader onderzoek plaatsvinden. Het is mogelijk dat de oorzaken voor de gewrichtspijn geheel onschuldig zijn. Aan de andere kant zijn er gevallen, bijvoorbeeld etterige artritis, waar snel ingrijpen noodzakelijk is om latere gevolgen te voorkomen.

Wat doet de dokter?

Aan het begin van een nader onderzoek staan altijd de inspectie en het aftasten. Jicht is bijvoorbeeld alleen al door het klinische beeld en de lokalisatie met grote waarschijnlijkheid vast te stellen.

Om verdere informatie te verkrijgen en om de diagnose met zekerheid vast te stellen, kan de arts bloed afnemen en een röntgenfoto laten maken.

Ziekteverloop

Omdat er verschillende oorzaken zijn, is het ziekteverloop ook verschillend. Alle gewrichtsontstekingen hebben gemeen dat zij allereerst pijn veroorzaken; het zieke gewricht wordt warm en zwelt op. Later is de bewegingsvrijheid van het gewricht belemmerd.

Van de acute artritis is de etterige vorm bijzonder gevaarlijk. Ondanks een tijdige behandeling kan het gebeuren dat het betreffende gewricht verstijft.

De chronische gewrichtsontstekingen verschillen in ernst. Alles is mogelijk, van vluchtige gewrichtspijn tot volledige invaliditeit. Vooral jarenlang aanhoudende pijn en toenemende belemmering in beweging zijn complicaties van chronische artritis.

Is artritis gevaarlijk?

Direct gevaarlijk is een artritis niet. De chronische vorm kan echter een normaal leven moeilijk maken. In sommige gevallen treedt namelijk een verstijving van het gewricht op. Door het gebrek aan beweging kunnen weer andere ziektebeelden ontstaan.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips