Artrose

Artrose is een progressieve, leeftijdgebonden degeneratieve gewrichtsaandoening, waarbij het gewrichtskraak-been slijt. Het gevolg is pijn en soms misvormingen, meestal geen ontsteking. Het is een van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen: vrijwel iedereen boven 60 jaar heeft artrose in een of meer gewrichten.

Ieder gewricht kan aangetast worden, maar meestal zijn het de vingers, knieën, heupen, nek, wervelkolom en voeten. Als het soepele kraakbeen dat de gewrichten bekleedt afslijt, wrijven de boteinden langs elkaar, waardoor onregelmatige botwoekeringen (osteofyten) ontstaan. De schade aan het gewricht ontstaat geleidelijk gedurende enkele jaren.

Bij sommige mensen zijn er geen of nauwelijks merkbare symptomen; anderen krijgen er steeds meer last van en kunnen uiteindelijk ernstig invalide worden. De aangetaste gewrichten raken misvormd en de omringende spieren verzwakken en verschrompelen als normale beweging door pijn en stijfheid onmogelijk zijn. Artrose heeft geen invloed op de levensduur, zoals sommige andere gewrichtsaandoeningen, maar kan de kwaliteit van het leven danig aantasten. Er is geen genezing mogelijk, maar er bestaan behandelingen om pijn en ongemak te verlichten.

Wat is de oorzaak van artrose?

Naast de natuurlijke verschijnselen van slijtage van sterk belaste gewrichten zijn er verschillende oorzaken van artrose bekend. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat het kraakbeen door een aangeboren stoornis van mindere kwaliteit is. Bovendien worden door onregelmatigheden in de bouw van het skelet (bijv. ongelijke benen, X- of O-benen) bepaalde gewrichten eenzijdig belast en slijten sneller. Ook slecht genezen breuken, waarbij het bot niet helemaal recht aan elkaar groeit, leiden tot een dergelijke verkeerde belasting.

Een bijzonder groot risico lopen sportmensen en mensen die, bijvoorbeeld door zware lichamelijke arbeid, hun gewrichten overmatig belasten. Vrouwen in de overgang krijgen in meer of mindere mate osteoporose. Deze botontkalking is niet pijnlijk en staat los van artrose.

Hoe wordt artrose behandeld?

In eerste instantie wordt warmte op het gewricht overgebracht, bijvoorbeeld kortegolf stralen of microgolven en baden. Warmte kan namelijk in de meeste gevallen de pijn verzachten. Daarnaast worden medicijnen gegeven die tegen zwelling en pijn werken en de doorbloeding stimuleren. Wanneer de pijn toeneemt, moeten de gewrichten gericht worden ontlast. Dit kan met behulp van bepaalde spalken en steunende apparaten of door bedrust. Daarnaast verzachten gericht en plaatselijk werkende medicamenten de pijn. In ernstige gevallen moet operatief worden ingegrepen. Daarbij kan er oftewel een prothese (kunstmatig gewricht) worden ingebouwd of het pijnlijke gewricht wordt operatief verstijfd.

Wat kan men er zelf aan doen?

Het is van groot belang dat ouders altijd nauwgezet letten op eventuele verkeerde houdingen van hun kinderen en hen weerhouden van te zware lichamelijke inspanningen. Ze moeten vooral niet te vroeg met topsport beginnen. Bij volwassenen is overgewicht vaak de oorzaak van artrose van de knie- en heupgewrichten, alsook van de gewrichten van de wervelkolom. Bij de eerste tekenen van artrose kan men beter proberen af te vallen, voordat de eerste klachten optreden.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Wanneer men een aantal dagen achter elkaar pijn voelt in een gewricht, moet men de huisarts consulteren. Ook knarsen of kraken, opzwellen of beperkte beweeglijkheid kunnen wijzen op artrose.

Wat doet de dokter?

De arts zal onderzoeken of en in welke mate de gewrichten nog beweeglijk zijn en wanneer daarbij pijn optreedt. Hij zal de staande en zittende patiënt nauwkeurig bekijken, om eventuele houdingsafwijkingen op het spoor te komen. Aan de hand van bloedonderzoek zal hij bepalen of er sprake is van een ontsteking of van een reumatische aandoening.

Soms is het nodig het gewricht te puncteren. Hij gaat dan met een naald naar binnen en zuigt wat gewrichtsvloeistof op. Röntgenfoto’s (vaak van het hele skelet) maken het onderzoek compleet. Afhankelijk van de diagnose worden massages, bestralingen, baden, fysiotherapie of bedrust en onder bepaalde omstandigheden medicijnen voorgeschreven.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips