Fysiotherapie

fysiotherapie is een oude tak van de geneeskunde, die teruggaat tot de tijd van Hippocrates. Behelst de toepassing van natuurkundige middelen als warmte, kou, water (badtherapie), infrarood of ultraviolet licht, elektriciteit, massage, gymnastiek en oefeningen met mechanische apparaten.

Soms is de fysiotherapie dusdanig gespecialiseerd, dat gespecialiseerd personeel en een grote investering in apparatuur vereist is. Deze vorm van fysiotherapie vindt plaats in ziekenhuizen en sanatoria of speciale instituten. Zie ook rehabilitatie. De balneologie (badkunde, leer van de geneeskrachtige bronnen) is met de fysiotherapie nauw verwant (zie therapie). Fysiotherapie is één van de meest gekozen dekkingen in het aanvullend pakket van zorgverzekeringen. In tegenstelling tot de basisverzekering is een aanvullende verzekering niet verplicht. De mate van vergoeding is sterk afhankelijk van de gekozen verzekering en kan variëren van enkele behandelingen tot het gehele behandeltraject.

Fysiotherapie is één van de meest gekozen dekkingen in het aanvullend pakket van zorgverzekeringen. In tegenstelling tot de basisverzekering is een aanvullende verzekering niet verplicht. De mate van vergoeding is sterk afhankelijk van de gekozen verzekering en kan variëren van enkele behandelingen tot het gehele behandeltraject. Tijdens de opleiding Fysiotherapie word je een belangrijke schakel in het genezingsproces van vele mensen. Als fysiotherapeut onderzoek, voorkom en/of behandel je lichamelijke problemen zodat mensen weer zo goed mogelijk hun dagelijkse leven kunnen leiden.

Fysiotherapie en therapeutische gymnastiek

Evenals de fysiotherapie is gymnastiek een directe behandelmethode. Bij fysiotherapie worden de actieve en de passieve beweging gebruikt om bepaalde ziekten te corrigeren of te behandelen. Zij richt zich op de gewrichten om deze weer goed beweegbaar te maken als ze lange tijd niet gefunctioneerd hebben (ten gevolge van een breuk bijvoorbeeld) of op de spieren om deze hun normale kracht en omvang terug te geven. Ook deze behandelwijze is pas echt nuttig wanneer zij onder leiding staat van deskundigen en specialisten die in staat zijn hun patiënten een goede uitleg te geven, om zo
een perfecte uitvoering van de noodzakelijke bewegingen te verkrijgen. Behalve in gevallen van esthetische aard wordt fysiotherapie alleen maar toegepast op medisch voorschrift.

Vanwege het toenemend aantal lichamelijk gehandicapten, onder andere door de stijging van het aantal auto-ongelukken, is revalidatie de belangrijkste tak geworden van deze paramedische wetenschap. Na het verwijderen van het gips worden gewrichten en spieren fysiotherapeutisch behandeld door middel van massages en een actieve of passieve therapie, al naar gelang de gevallen. Door de vooruitgang van de sportgeneeskunde wordt de rol van de fysiotherapeut ook steeds belangrijker. Hij werkt nauw samen met arts en chirurg en grijpt in als een sportman die het slachtoffer is van een verstuiking of ontwrichting weer vlug zijn plaats in het team wil innemen.

voorschrift, bij de fysiotherapeut terechtkomen zijn zeer verschillend. De meest voorkomende zijn de al eerder genoemde vergroeiingen van lendenen, rug of nek. Ook reumatiek kan door een fysiotherapeut behandeld worden: bij sommige gewrichts-ontstekingen vindt de patiënt baat bij goed aangepaste gymnastiek, maar in de meeste gevallen van een acute crisis grijpt de fysiotherapeut slechts heel voorzichtig in, in samenwerking met de arts. In de neurologie is de fysiotherapeutische gymnastiek een aanvullende behandeling. Het gaat hier om een tamelijk nieuwe techniek die steeds meer wordt toegepast. Dank zij deze techniek slaagt men er in om atrofische spieren ‘weer op gang te krijgen’ en soepelheid te geven aan krachteloze ledematen.

Fysiotherapie in de praktijk

Bij alle ziekten die het risico met zich meebrengen van een beschadiging van de ademhalingsspieren, en vooral die ziekten die gepaard gaan met een verhoogde vochtafscheiding van de bronchiën, neemt
men zijn toevlucht tot ademhalingsgymnastiek. Deze kan de zieke voorbereiden op een operatie of hem helpen om een kritieke periode na een operatie goed te doorstaan.

Het nut van ademhalingsgymnastiek zien we tenslotte ook bij sommige hartoperaties, bij de behandeling van astma bij kinderen en bij zwangerschap. Een zwangere vrouw heeft er alle baat bij om, met behulp van de specialist en in samenwerking met de arts die de bevalling zal doen, deze ademhalingstechniek te beheersen – of dat nu vóór, tijdens of na de bevalling is. Het gaat in dat geval om geestelijke én lichamelijke voorbereiding.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips