Prolaps

Prolaps is een verzakking of uitzakking, het naar beneden zakken van een orgaan of orgaandeel, veelal door verslapping van het ondersteunend apparaat. Zo kent men een uitzakking van het slijmvlies van de aars (prolcipsus ani), een verzakking van de wand van de endeldarm (prolapsus recti), van de baarmoeder (prolapsus uteri) en van de schede (prolapsus vaginae).

Bij een zwangerschap wordt de baarmoeder en bij een baring de schedewand sterk uitgerekt, waardoor de samenhang met het omgevende en onderliggende weefsel losser wordt. De te wijde of te slappe schedewand kan dan gemakkelijk uitzakken en bij slappe bekkenbodemspieren geldt dit ook voor de baarmoeder. De baarmoeder zakt meestal in zijn geheel, in geval van de schede zakt in het algemeen de voorste schedewand eerder en dieper uit en wordt als een rozerode zwelling in de schaamspleet zichtbaar.

Dicht tegen de voorste schedewand bevindt zich de onderkant van de blaas, terwijl de achterste wand van de schede aan de endeldarm grenst. Bij verzakking van de voorste of achterste schedewand wordt meestal de blaasbodem of de endeldarm meegetrokken. Dit geeft aanleiding tot stoornissen bij het urineren en de stoelgang. In dat geval is de klacht een doorlopend gevoel van zwaarte of druk in de onderbuik. Soms komt een groot gedeelte van de schedewand naar buiten.

prolaps

De behandeling van prolaps bestaat uit het opheffen ervan, waarbij getracht wordt zo goed mogelijk het orgaan in de normale stand en in het midden van het bekken te brengen. Is de liggingsafwijking het gevolg van verslapping van het steunweefsel, bijvoorbeeld na een kunstverlossing, dan kan correctie hiervan met de hand zonder verdoving geschieden. Om daarna bijvoorbeeld de baarmoeder in de goede stand te houden wordt een ring in de schede gebracht. Deze vindt steun op de spieren van de bekkenbodem en tegen de bekkenbeenderen, die de schaamboog vormen. Bij een ernstige verzakking wordt een operatieve ingreep verricht.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips