Lage rugpijn
Rugpijn is een klacht die erg vaak voorkomt. De pijn kan wijzen op een onderliggende aandoening, zoals een hernia, ziekte, afwijking of beschadiging van de rug. In de meeste gevallen is er echter geen verklaring voor de pijn. De precieze oorzaak is dan niet bekend. Het is belangrijk om bij rugpijn voldoende te blijven bewegen. Indien bewegen niet mogelijk is door de pijn kunt u paracetamol innemen. Als er onvoldoende beweging plaatsvindt worden de klachten juist erger.
Lage rugpijn kan op veel verschillende manieren voorkomen. Soms zit het alleen in de rug en soms straal het uit naar één of beide benen. Het kan plots ontstaan, maar ook heel geleidelijk opkomen. Het kan een hevige pijn zijn, maar ook een zeurende pijn. Kortom; rugpijn kan zich op heel veel verschillende manieren presenteren.
“Gewone” lage rugpijn betekent dat er geen aanwijzingen voor een onderliggende oorzaak zijn. Dit is de meest voorkomende vorm van rugpijn. Het kan ontstaan door overbelasting van de rug of door het maken van een verkeerde beweging. Sommige mensen krijgen er last van als zij veel spanning ervaren. Vaak gaat de pijn vanzelf weer over. Het is een heel vervelende, maar onschuldige aandoening.
Aanvullend onderzoek
Een foto of scan van de rug is vaak niet nodig. Hierop worden met name de botten afgebeeld, maar rugpijn is vaak een probleem van de zogenoemde weke delen (de spieren en de pezen). Afwijkingen op een foto of scan zijn vaak geen verklaring voor de rugpijn. Daarom zorgt het vaak voor verwarring. Ook mensen zonder rugpijn kunnen afwijkingen of een foto of scan hebben. Daarom wordt het vaak geadviseerd om geen aanvullend onderzoek te verrichten.
Adviezen
Probeer in beweging te blijven en laat u niet beperken in uw dagelijkse leven. Bewegen kan geen kwaad als u gewone lage rugpijn heeft. U kunt niets verkeerd doen en de rug niet kapot maken door gewoon te bewegen. U houdt de rug juist soepel. Als u zich veel zorgen maakt over de rug pijn kan dit het herstel in de weg staan. Als liggen de minst pijnlijke houding is kunt u tussen het bewegen door even gaan liggen, maar doe dit niet te lang. De spieren worden dan zwakker en dit staat het herstel in de weg. Als u op staat uit het bed is het verstandig om eerst op uw zij te liggen, dan uw benen over de rand van het bed laten hangen en u met uw armen op te drukken. Hiermee wordt de rug zo min mogelijk belast.
Als uw rugklachten onderhouden worden door uw werk is het verstandig om dit met de werkgever of de bedrijfsarts te bespreken. Misschien kunnen jullie samen tot een oplossing komen waarbij de rug minder belast wordt. Denk hierbij aan andere werkzaamheden waarbij u minder hoeft te tillen, maar ook aan een betere bureaustoel of een hogere werktafel.
Als het niet lukt om te blijven bewegen is het verstandig om samen met de huisarts een plan op te stellen. De huisarts kan u eventueel naar een fysiotherapeut of een houdingsdeskundige verwijzen. Zij kunnen u helpen met oefeningen om de rug sterk te houden, waarbij de rug niet overbelast raakt.
Pijnstillers
Aangezien in beweging blijven bij rugklachten zo belangrijk is mag u pijnstillers gebruiken. Doe dit de eerste paar dagen continu. Ook als er geen pijn is. Probeer dit langzaam af te bouwen. Paracetamol is de pijnstiller met de minste bijwerkingen. U kunt het best met paracetamol starten. Dit mag u 3 keer per dag gebruiken, 2 tabletten van 500mg per keer. Als dit onvoldoende werkt kunt u andere middelen, zoals ibuprofen gebruiken. Dit mag u niet te lang gebruiken, want deze middelen kunnen maagklachten geven. Als u ouder bent dan 60 jaar is het verstandig om eerst aan de huisarts of apotheek te vragen of u deze middelen mag gebruiken. Mensen boven de 60 jaar hebben namelijk een hoger risico op maagklachten en nierproblemen.
Beloop
Lage rugpijn gaat meestal vanzelf over. Dit kan enkele weken duren. Zelfs de meest heftige rugpijn gaat vaak vanzelf over. Dit kan wel enkele weken duren.
Bezoek aan de huisarts
Als de pijn uitstraalt tot onder de knie, u krachtsverlies in de benen heeft bemerkt of u problemen krijgt met het ophouden van de plas of ontlasting is het verstandig om contact op de nemen met uw huisarts. Andere oorzaken van rugpijn moeten dan worden uitgesloten. Doe dit ook als de pijn niet beter wordt, maar juist erger wordt of als u na drie weken nog steeds niet voldoende kunt bewegen. De huisarts zoekt dan samen met u naar een oplossing.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.