Hernia
Een hernia is het uitsteken van een orgaan of weefsel door een abnormale opening of zwakke plek in een spier die eromheen ligt. De symptomen zijn onder andere een bult in de lendenen of rond de navel die normaal gesproken verdwijnt als er lichtjes op wordt gedrukt of als de patiënt gaat liggen, een uitsteeksel op een plaats van een chirurgische ingreep, een pijnloos of pijnlijk opzwellen van het scrotum of opzwellen van de schaamlippen. Er zijn vijf typen hernia’s waardoor actieve beoefenaars van sport worden getroffen en die voor een licht ongemak en een lichte pijn zorgen op de plaats van de bult, vooral bij oefeningen of sport in competitieverband.
Een hernia kan worden voorkomen door zo min mogelijk kracht uit te oefenen op de zwakke plaats. Oefen geen druk uit als u buikoefeningen doet. Als u iets optilt, moet u goed door de knieën gaan, het voorwerp beetpakken en weer omhoog gaan met behulp van de spieren van de bovenbenen. Houd het voorwerp zo dicht mogelijk tegen het lichaam en til het voorwerp niet met uw rug op (voorover buigen en weer recht gaan staan). Als u een hernia hebt, mag u pas weer gaan gewichtheffen als de aandoening operatief is verholpen.
De behandeling bestaat uit een diagnose van een arts gevolgd door operatief ingrijpen. Hierbij wordt de opening gedicht die wordt veroorzaakt door de verzwakte spier of het verzwakte bindweefsel. Navelbreuken genezen meestal vanzelf tegen het vierde levensjaar en hoeven zelden operatief te worden behandeld. Als een hernia omstrengeld raakt, wat inhoudt dat de bloedtoevoer stopt, kunnen er ernstige klachten ontstaan, waaronder verstopping van de darmen, koorts, hevige pijnen en shock. Als u de symptomen van een hernia hebt, moet u uw arts raadplegen.
Symptomen
• Rug- of nekpijn, die erger wordt bij beweging, vooroverbuigen, hoesten, niezen of inspanning.
• Pijn, tintelen of gevoelloosheid in bil, been (ischias) of arm, meestal eenzijdig.
Oorzaken
Nek- of rugblessures zijn de meest voorkomende oorzaak. Zwakke spieren, vetzucht of zittend leven kunnen de wervelkolom onregelmatig belasten en een hernia veroorzaken. Hernia komt bij mannen onder 45 jaar het meest voor, daarna geeft de ontwikkeling van extra steun-weefsel rond de wervels de wervelkolom meer stabiliteit. Ouderen lopen meer risico doordat de wervels degenereren.
Preventie
• Vanuit de knieën tillen en buigen, niet vanuit het middel. Bij zwaar tillen niet persen.
• Volg een oefenprogramma om rug- en buikspieren te versterken. Doe een goede warming-up alvorens aan inspannende activiteiten te beginnen.
• Volg een vermageringsdieet als u meer dan 20 procent te zwaar bent.
behandeling
• Een paar dagen tot weken volkomen bedrust is meestal voldoende om de verschijnselen te doen verdwijnen.
• Gebruik een warme of koude pakking tegen de pijn.
• Pijnstillers, spierontspanners en ontstekingsremmende middelen kunnen worden gebruikt.
• In sommige gevallen kan de tussenwervelschijf met behulp van een naald worden opgelost en verwijderd.
• In ernstige gevallen wordt de tussenwervelschijf operatief verwijderd (laminectomie) en soms worden de aangrenzende wervels met elkaar verbonden.
• Tijdens het herstel kan een neksteun (brace) voorgeschreven worden of een extra hard matras. Soms kan een rugbrace voorgeschreven worden voor steun tijdens intensieve activiteit.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.