Pezen

Pezen spelen een belangrijke rol bij het maken van bewegingen. In feite verbindt de pees het actieve deel van de spier met het lichaamsdeel meestal een bot dat moet worden bewogen. De kracht van de samentrekkende spiervezels is geconcentreerd in en wordt doorgegeven via de pees.

Pezen zijn een verlenging van de spier. Ze bestaan uit bindweefsel, dat de bundels spiervezels samenbindt en dat op een stevig elastisch koord lijkt. Ze bevatten maar weinig zenuwuiteinden en omdat het in essentie niet-actief weefsel is, ook weinig bloedcellen. Aan de ene kant komen ze voort uit het spierlichaam en aan de andere kant zitten ze stevig vast aan het bot, waarbij een aantal vezels ingebed ligt in de botstructuur.

Er zijn pezen die gemakkelijk aan de oppervlakte van het lichaam te voelen zijn. De dijbeenspieren die de kniebuiging controleren, liggen bijvoorbeeld aan de achterkant van de knie. Ook bevinden pezen zich dikwijls op een plaats waar zich een groot aantal gewrichten in een betrekkelijk kleine ruimte bevindt. Dit komt doordat ze minder plaats innemen dan de ’vlezige’ spieren. Hierdoor bevinden zich zowel aan de voor als aan de achterzijde van de hand een hele serie verschillende pezen. De bijbehorende spieren liggen verder weg in de armen en benen.

Een ongebruikelijke pees is verbonden aan het spierweefsel, dat de wand van het hart vormt en de pompbeweging veroorzaakt. Hier vormt verdikt, vezelig bindweefsel stevige draden in de hartspier, die de structuur verstevigen en ondersteunende ringen vormen op plaatsen waar de grote bloedvaten het hart binnenkomen.

Peesschedes

Om ervoor te zorgen dat ze soepel en zonder wrijving of slijten kunnen bewegen, zijn de pezen van enkel en pols op de plaatsen, waar ze in nauw contact komen met andere organen, omgeven met een vlies, de schede. De peesschede bestaat uit twee lagen en beschermt, isoleert en smeert de pees om eventuele druk of wrijving tot een minimum te beperken. De ruimte tussen de twee lagen van de schede bevat vloeistof, zodat ze soepel over elkaar glijden.

Maar de menselijke machine kan niet steeds dezelfde bewegingen uitvoeren zonder beschadiging in de vorm van een ontsteking op te lopen. Dit komt doordat er rustperiodes nodig zijn om de smeervloeisof aan te vullen. Als dit niet gebeurt en het systeem in beweging is zonder voldoende smeervocht, beginnen de twee lagen van de peesschede tegen elkaar te schuren. Hierdoor wordt bewegen pijnlijk en geeft een krakend geluid, crepitus geheten. Op deze manier kan een ontsteking van de peesschede ontstaan. Ook een plotseling gebruik van een weinig gebruikte spier kan hiertoe leiden.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. hoeveel pezen heeft een volledig lichaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips