Hartspier

De hartspier kan zowel bij de skelet – als bij de ingewandsspieren ingedeeld worden. Net als de skeletspier bestaat de hartspier uit dwarsgestreept spierweefsel. De taak ervan wordt door het prikkelgeleidingssysteem uitgevoerd. Dit systeem is op zijn beurt weer onderworpen aan het vegetatieve zenuwstelsel.

hartspieren

hartspieren

Om deze reden kan de hartspier ook ingedeeld worden bij de gladde musculatuur. De hartspier bepaalt de dikte van de hartwand. Aan de binnenkant wordt het hart door het endocard bekleed, aan de buitenkant door het epicard. De grootte van de hartspier hangt van de belasting van de betrokken regionen af. De boezems hebben een zwakkere musculatuur dan de kamers, waarbij de musculatuur van de rechterkamer dunner is dan die van de linker.

hartspieren

hartspieren

De hartspieren hebben het vermogen voedingsstoffen in energie om te zetten. De hartspier onderscheidt zich onder andere ook van de overige spieren, doordat deze spier elektrische impulsen langs zijn vezels leidt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips