Dadels

Dadels zijn een heel erg zoete fruitsoort. Van dadels zegt men dat ze ontzettend gezond zijn om te eten. Omdat dadels zo zoet zijn, zouden ze bovendien een goed alternatief vormen voor suikers. Zijn dadels echt zo gezond en welke gunstige eigenschappen hebben dadels dan precies? We kunnen je alvast verklappen dat dadels zeer gezond zijn! In dit artikel lees je alles over de gunstige eigenschappen van dadels.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van dadels?

  • Dadels bevatten veel vezels en zijn daardoor goed voor de stoelgang
  • Mogelijk zijn dadels goed voor het geheugen
  • Dadels zouden een natuurlijke bevalling stimuleren
  • Goed voor de weerstand vanwege de antioxidanten die ze bevatten
  • Een goed alternatief voor suiker
  • Dadels bevatten veel vitamines en mineralen

Dadels bevatten veel voedingsstoffen

Om te beginnen bevatten dadels veel voedingsstoffen. Een portie van 100 gram dadels is goed voor 152 calorieën en 29 gram suikers. Dadels die gekonfijt zijn, bevatten zelfs 286 calorieën en 63,5 gram suikers per 100 gram. Omdat dadels vrij veel calorieën bevatten, moet je er niet te veel van eten. Vooral als je wilt afvallen kunnen dadels ervoor zorgen dat je relatief snel veel calorieën binnen krijgt. Echter, zijn dadels ook zeer gezond vanwege de vitaminen die ze bevatten. Als je dadels met mate eet tijdens je dieet, dan kunnen ze dus juist wél zeer gezond zijn. Zelfs van de meest gezonde voedingsproducten kun je nog aankomen als je er te veel van eet. Eet je dadels in normale portie, dan zijn ze echter zeer gezond.

Een goede vervanger voor suiker

Dadels vormen een goede vervanging voor suiker, juist omdat dadels zoveel suikers bevatten. Ze zijn dan ook in ontzettend veel verschillende gerechten terug te vinden. Je kunt suiker in bepaalde gerechten eenvoudig vervangen met dadels door ze eerst te stoven en vervolgens te pureren. Overigens blijft de suiker in de dadels ook suiker. De suiker zelf is dus niet per sé beter dan de suiker die je in de winkel koopt. Als je suiker vervangt met dadels, krijg je echter ook andere voedingsstoffen binnen die wél zeer gezond zijn.

Dadels bevatten veel antioxidanten en vezels

Dadels bevatten veel antioxidanten[1]Al-Shwyeh H. A. (2019). Date Palm (Phoenix dactylifera L.) Fruit as Potential Antioxidant and Antimicrobial Agents. Journal of pharmacy & bioallied sciences, 11(1), 1–11. … Continue reading en zijn ook om die reden zeer gezond. Antioxidanten kunnen het risico op bepaalde ziektes verlagen en helpen om ontstekingen tegen te gaan. Je kunt je weerstand dus verbeteren door dadels te eten! Om die reden is het dus zeker geen gek idee om dadels te eten. Antioxidanten hebben veel gunstige voordelen.

Ook bevatten dadels veel vezels en die zijn weer goed voor de spijsvertering. Dat is overigens ook een reden waarom het helemaal geen slecht idee is om dadels te eten als je wilt afvallen. Je moet er tijdens het diëten alleen niet te veel van eten vanwege de calorieën.

Stimuleren een natuurlijke bevalling

Volgens sommige onderzoeken is het eten van dadels gunstig voor zwangere vrouwen. Zo zouden dadels de bevalling kunnen versnellen.[2]Kordi M, Meybodi FA, Tara F, Fakari FR, Nemati M, Shakeri M. Effect of Dates in Late Pregnancy on the Duration of Labor in Nulliparous Women. Iran J Nurs Midwifery Res. 2017 Sep-Oct;22(5):383-387. … Continue reading

Dadels zijn mogelijk goed voor het geheugen

Volgens een onderzoek uit 2015[3]Subash S; Essa MM; Braidy N; Awlad-Thani K; Vaishnav R; Al-Adawi S; Al-Asmi A; Guillemin GJ, 2015, ‘Diet rich in date palm fruits improves memory, learning and reduces beta amyloid in … Continue reading zouden dadels mogelijk helpen bij Alzheimer. Tijdens het onderzoek werden dadels aan het dieet van een groep muizen met Alzheimer toegevoegd. De muizen die dadels aan hun dieet kregen toegevoegd, hadden een beter geheugen en leerden sneller dan de controlegroep. Natuurlijk zijn mensen geen muizen, maar vaak lijkt de werking van ons lichaam wél veel op die van muizen. Mogelijk zouden dadels het geheugen dus ook bij mensen kunnen stimuleren. Dit kunnen we echter niet met zekerheid zeggen. Het kan echter geen kwaad om zo nu en dan dadels te eten. In de toekomst zal er vast en zeker nog onderzoek worden gedaan naar de invloed van dadels op het geheugen van de mens.

Zijn dadels gezond?

Vanwege alle voordelen van dadels zijn dadels zeker gezond als je ze met mate eet. Hier moeten we wel een kanttekening bij plaatsen: dit gaat alleen op als je er niet te veel van eet. Veel dadels uit de winkel zijn bewerkt om ze nog zoeter te maken. Verse biologische dadels zijn het best voor je lichaam. Aan deze dadels is namelijk geen extra suiker toegevoegd. 

Omdat dadels ook van nature veel zoetstoffen bevatten, zijn ze voor mensen met diabetes minder gezond. Bovendien bevatten dadels sorbitol. Dit is een natuurlijke zoetstof die laxerend kan werken als je er te veel van eet. Dit kan prettig zijn als je last hebt van constipatieproblemen, maar als je een normale stoelgang hebt kun je dus beter geen grote hoeveelheden dadels in één keer naar binnen werken. Overigens zijn er ontzettend veel fruitsoorten die sorbitol bevatten. Dit betekent dus niet gelijk dat dadels niet goed voor je zijn, maar zelfs voor de meest gezonde voedingsmiddelen geldt vaak dat je ze met mate moet eten. Dadels kunnen dus wel een goede toevoeging zijn aan een gezonde en gevarieerde voeding.

Conclusie

Dadels hebben dus veel gunstige eigenschappen en kunnen dan ook zeer gezond zijn. Zo bevatten dadels veel antioxidanten, waardoor ze infecties mogelijk kunnen verminderen. Omdat het fruit zoveel vezels bevat, is het ook goed om dadels te eten voor je spijsvertering. Volgens sommige onderzoeken zouden dadels de bevalling stimuleren. Bovendien zouden dadels bij muizen met Alzheimer het geheugen stimuleren. Net als voor vrijwel alle andere voedingsproducten geldt, moet je alleen niet te veel dadels eten. Dadels bevatten namelijk ook veel calorieën. Daarnaast bevatten dadels veel natuurlijke zoetstoffen en kunnen ze laxerend zijn als je er te veel van eet.


Bronvermeldingen[+]

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips