Paracetamol

Paracetamol is een pijnstiller die de meeste mensen waarschijnlijk wel thuis in hun medicijnbox hebben liggen. Paracetamol is namelijk een erg populaire pijnstiller die geslikt kan worden bij relatief veel soorten pijn en ongemakken.

De werking

Paracetamol dankt de naam aan de gelijknamige werkzame stof. Paracetamol heeft een pijnstillende en koortsverlagende werking. Over het algemeen wordt een half uur na inname van een paracetamol de pijn beduidend minder. De duur van deze pijnverlichtende werking is afhankelijk van het soort pijn waarvoor dit medicijn wordt geslikt, maar in de meeste gevallen werkt paracetamol drie tot zes uur.

Paracetamol: bij welke soorten pijn?

Paracetamol kan geslikt worden om verschillende soorten pijn te verlichten. Een aantal veelvoorkomende pijnen waarbij paracetamol succesvol wordt geslikt om klachten te verminderen of verhelpen: hoofdpijn of migraine, koorts, keelpijn, verkoudheid, griep, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn, spierpijn, gewrichtspijn, artrose en menstruatieklachten. Ook bij specifieke pijnen als rugpijn, kiespijn en bij pijn door verwondingen kan paracetamol worden geslikt om de pijn te verminderen.

Eventuele bijwerkingen

Naast het gewenste effect, kan paracetamol in bepaalde gevallen ook bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende – maar nog steeds zelden geconstateerde – bijwerkingen zijn medicijnafhankelijke hoofdpijn, overgevoeligheid, duizeligheid en vermoeidheid. Wanneer paracetamol voor langere tijd wordt geslikt, kunnen na enkele maanden of jaren, in geval van hoge doseringen, eventueel de volgende bijwerkingen optreden: leverbeschadiging, nierbeschadiging en bloedafwijkingen. Wanneer u vermoedt dat een van de bovenstaande bijwerkingen van toepassing is, dan is het altijd raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts.

Paracetamol in combinatie met andere middelen

Wanneer u paracetamol slikt, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over uw eten of drinken. Er zijn namelijk geen beperkingen qua eten of drinken. Paracetamol kan dus zelfs in combinatie met alcohol worden geslikt. Hierbij wordt natuurlijk wel uitgegaan van normaal alcoholgebruik. Overmatig alcoholgebruik in combinatie met paracetamol kan leiden tot leverbeschadiging.

Lees de bijsluiter

Natuurlijk is het altijd aan te raden om, voordat u paracetamol gaat slikken, de bijsluiter aandachtig door te lezen. Heeft u nog vragen na het lezen van de bijsluiter? Neem dan contact op met uw apotheek of huisarts.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips