Menstruatie

De meeste vrouwen die vruchtbaar zijn, menstrueren een keer per maand. Het is een onderdeel van de menstruatiecyclus. Als je vruchtbaar bent, zorgen de hormonen ervoor dat er elke maand een rijpe eicel vrijkomt. Daarnaast verdikt het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder. Als de eicel niet wordt bevrucht, worden de eicel en het slijmvlies afgestoten. Je wordt dan ongesteld. Als de eicel wel wordt bevrucht, ben je zwanger.

Een nieuwe menstruatiecyclus begint steeds op de eerste dag van je nieuwe menstruatie. Je lichaam maakt zich dan weer klaar voor een eventuele zwangerschap.

Wanneer begint een vrouw met menstrueren?

De meeste meisjes menstrueren voor het eerst tussen hun tiende en vijftiende levensjaar. Het kan natuurlijk ook eerder of later gebeuren. Iedereen is immers anders.

Vrouwen die vruchtbaar zijn, worden elke maand ongesteld tot ze ongeveer 51 jaar zijn en in de overgang komen. Je wordt dan niet meer ongesteld en kunt ook geen kinderen meer krijgen. Gemiddeld heeft een vrouw 500 keer een eisprong in haar leven. De meeste keren is de eisprong overbodig en wordt ze dus ongesteld.

Hoeveel bloed verlies je tijdens een menstruatie?

Tijdens je menstruatie verlies je zo’n halve deciliter bloed. Verder daalt je lichaamstemperatuur een halve graad. Een menstruatie duurt gemiddeld zo’n 4 tot 5 dagen.

Wat zijn veel voorkomende menstruatieklachten?

Menstruatieklachten die veel voorkomen, zijn:

  • Pijn in de onderbuik
  • Pijn in de rug
  • Hoofdpijn
  • Zweten
  • Diarree

Andere ernstige menstruatieklachten

De volgende klachten kunnen ernstige menstruatieklachten veroorzaken:

  • Fibromen
  • Bekkenontsteking
  • Endometriose
  • Een bloedstollingsaandoening
  • Stress
  • Een traag werkende schildklier

Een spiraaltje kan ook tot klachten leiden.

Bij jonge meisjes die net menstrueren, is de buikpijn vaak het ergst. Pilgebruik kan leiden tot een vermindering van de klachten. Verder kunnen de klachten ook afnemen na de geboorte van het eerste kind.

Ovulatiepijn

Niet alleen de (aankomende) menstruatie, maar ook de ovulatie kan wat pijnlijk zijn. Veel vrouwen denken dat ze een ovulatie hebben op de veertiende dag van hun menstruatiecyclus, maar dit is maar een gemiddelde. De dag van de ovulatie verschilt per cyclus. Sommige vrouwen voelen de ovulatie. Vaak voelen ze dan een of meerdere pijnscheuten van een aantal minuten of een paar uur tot een dag. De pijn lijkt op menstruatiepijn. De meeste vrouwen merken er echter helemaal niets van.

Na de ovulatie daalt de hoeveelheid hormonen in je lichaam weer. Je kunt dan last krijgen van PMS, oftewel het premenstrueel syndroom. Veel vrouwen ervaren deze klachten in de week voor de menstruatie.

Wat helpt tegen menstruatieklachten?

Tijdens de menstruatie is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Rust voldoende uit en zorg voor ontspanning. Een warme kruik, warme douche of een warm bad kan de pijnklachten wat verlichten. Als je lichte buikpijn hebt, kun je paracetamol gebruiken. Verder helpen naproxen en ibuprofen tegen hevigere buikkrampen.

Hoe zit het met de pil en menstruatie?

Als je de pil slikt, heb je geen eisprong zodat een zwangerschap voorkomen wordt. Toch heb je elke maand een soort ‘schijnmenstruatie’. Hierbij wordt alleen het slijmvlies van de baarmoeder afgestoten.

Door je menstruatiecyclus goed bij te houden, weet je wanneer je vruchtbaar bent. In het artikel Menstruatiecyclus lees je meer over wat het nu precies is.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips