Mazelen

Morbilli; acute virusinfectie (zie virus), die vooral veelvuldig bij kinderen tussen 2 en 5 jaar voorkomt. Volwassenen die mazelen krijgen ondergaan in het algemeen een zwaarder ziekteverloop dan kinderen.

Mazelen zijn zeer besmettelijk. De directe overdracht vindt plaats van mens tot mens via druppel infectie. De incubatietijd neemt 9 tot 14 dagen in beslag. Na genezing zijn de meeste patiënten in de regel immuun voor de ziekte. Mazelen zijn vanwege de mogelijke complicaties nogal gevreesd, daarom worden kinderen tegenwoordig ingeënt (zie inenting en inentingskalender).

Symptomen: na de incubatietijd begint het eerste stadium van de ziekte, dat erg lijkt op een zware verkoudheid: de neus loopt, de ogen zijn ontstoken en kunnen geen licht verdragen, de patiënt heeft hoestbuien, hoofdpijn en voelt zich ziek. De koorts stijgt meestal in het verloop van 3 tot 4 dagen steeds verder. Op de derde koortsdag vertonen zich kleine witachtige vlekken op het mondslijmvlies ter plekke van de boven- en onderkiezen. Op de 4e of 5e dag verschijnt de karakteristieke huiduitslag (exantheem), die meestal achter de oren begint en zich snel over het gezicht en de rest van het lichaam uitbreidt. Deze mazelenuitslag bestaat uit helrode, lensgrote vlekken en bereikt zijn hoogtepunt na 3 à 4 dagen. In deze tijd zijn alle andere symptomen maximaal aanwezig. Na ongeveer 2 tot 5 dagen neemt de huiduitslag weer af, de uitslag is echter nog 1 tot 2 weken in de vorm van geelbruine vlekken te zien. Met de vermindering van de uitslag daalt ook de koorts, en de patiënt knapt gewoonlijk snel op. Mazelen zijn in het begin van de ziekte het meest besmettelijk (kort na het begin van de uitslag). De kans op besmetting wordt minder bij het wegtrekken van de uitslag en de koorts.

Complicaties: mazelen beïnvloeden de weerstand van het lichaam tegen andere infectieziekten, zodat daaropvolgend complicaties kunnen optreden. De meest voorkomende complicaties zijn bronchitis, middenoorontsteking en longontsteking (pneumonie). Een gevaarlijke situatie ontstaat wanneer ‘de mazelen naar binnen slaan’, dat wil zeggen wanneer een hart- en bloedsomloopverzwakking plaatsvindt. Andere zeer gevaarlijke complicaties zijn hersenontsteking met eventuele restverschijnselen na genezing en het optreden van infecties als kinkhoest en tuberculose.

Mazelen zijn vanwege de mogelijke complicaties nogal gevreesd. Mazelen beïnvloeden de weerstand van het lichaam tegen andere infectieziekten, zodat bronchitis, middenoorontsteking en longontsteking kunnen optreden. Een gevaarlijk situatie ontstaat wanneer de mazelen ‘naar binnen slaan’, d.w.z. wanneer een hart en bloedsomloopverzwakking plaatsvindt. Andere zeer gevaarlijke complicaties zijn hersenontsteking, kinkhoest en tuberculose.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips