Evenwichtsorgaan

De drie halfcirkelvormige kanalen (labyrint) van het binnenoor staan alledrie loodrecht op elkaar, in drie vlakken. Ze zijn met een vloeistof (endolymfe) gevuld. Door de traagheid kan deze vloeistof een beweging niet zo snel als de booggangen maken. Daardoor worden de haren van de kam van de zintuigcellen omgebogen, en de zintuigcellen worden geprikkeld. Deze prikkel wordt als een bewegingsverandering of draaibeweging waargenomen.

 

Ook aan het einde van een beweging komt de endolymfe niet direct tot stilstand. Als wij bijvoorbeeld na een aantal keer snel rondgedraaid te hebben, plotseling blijven staan, dan krijgen we een draaierig gevoel.De halfcirkelvormige kanalen beginnen en eindigen in een van de beide zakjes (utriculus en sacculus) van het binnenoor. Hierin bevinden zich de zintuigcellen voor de waarneming van onze positie.

Hierboven bevindt zich een gelei-achtige massa, waarin hele kleine stukjes kalk zitten. Ze zijn kleiner dan rode bloedlichaampjes. Afhankelijk van de positie van het lichaam, worden de haartjes van de zintuigcellen door het gewicht van de stukjes kalk anders omgebogen. In de hersenen wordt de waarneming van bewegingen en positie in een besturing van het spierstelsel omgezet. De spieren herstellen dan het evenwicht van het Dit proces wordt aangevuld door informatie over de positie en houding van het lichaam, die van het oog afkomstig is.

 
Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips