Wat is het evenwichtsorgaan?

Als je duizelig bent, dan heeft dit vaak te maken met een kleine storing in je evenwichtsorgaan. Dit orgaan bevindt zich in je binnenoor. Het ligt achter het rotsbeen. Waaruit bestaat het evenwichtsorgaan? Wat is de functie ervan? Hoe werkt het evenwichtsorgaan? En welke problemen kunnen aan dit orgaan ontstaan?

Waar ligt het evenwichtsorgaan?

Je evenwichtsorgaan ligt dus in je binnenoor. Het is een klein orgaantje achter het rotsbeen en het bestaat uit twee delen:

  • Drie halfcirkelvormige kanalen
  • Twee otolietorganen (utriculus en sacculus)

Halfcirkelvormige kanalen

De drie halfcirkelvormige kanalen in het evenwichtsorgaan liggen loodrecht op elkaar. Deze halfcirkelvormige kanalen zijn onder te verdelen in het voorste kanaal, het achterste kanaal en het horizontale kanaal. In de halfcirkelvormige kanalen bevinden zich haarcellen en vocht.

De otolietorganen

De otolietorganen (utriculus en sacculus) zitten vast aan de halfcirkelvormige kanalen. Het zijn twee zakjes die gevuld zijn met vocht en haartjes. Anders dan bij de halfcirkelvormige kanalen liggen er nu een soort steentjes op de haartjes.

Wat is de functie van het evenwichtsorgaan?

Het evenwichtsorgaan geeft cruciale informatie door aan je hersenen voor het in stand houden van je evenwicht. Dit doet het orgaan niet alleen als je stilstaat, maar ook als je beweegt. Verder zorgt het evenwichtsorgaan ervoor dat je een stabiele blik behoudt tijdens hoofdbewegingen.

Hoe werkt het evenwichtsorgaan?

De drie halfcirkelvormige bevatten een vloeistof. Zodra je je hoofd beweegt, gaat deze vloeistof bewegen. Uit de wand van de kanaaltjes steken kleine haartjes, deze worden door de beweging van het vocht omgebogen. Vervolgens sturen de haartjes weer signalen door naar de hersenen. Zo weten je hersenen hoe je hoofd staat en hoe het beweegt.

Net als de halfcirkelvormige kanalen bevatten de otolietorganen een vloeistof en haartjes. Op deze haartjes liggen oorsteentjes. Als er door beweging druk komt op de steentjes, krijgen de hersenen weer informatie door. De informatie die de hersenen doorkrijgt, gaat vooral over lineaire bewegingen. Een voorbeeld van een lineaire beweging is stilstaan of in een lift staan.

De informatie die je evenwichtsorgaan doorgeeft aan je hersenen wordt via de evenwichtszenuw naar de hersenen verstuurd. Je hersenen verwerken de informatie weer en gebruiken deze informatie om in evenwicht te blijven.

Welke problemen kunnen er aan het evenwichtsorgaan ontstaan?

Aan het evenwichtsorgaan kunnen problemen ontstaan als:

  • Een ontsteking (labyrinthitis)
  • De ziekte van Ménière
  • Draaiduizeligheid

Ontsteking aan het evenwichtsorgaan

Een ontsteking aan het evenwichtsorgaan heet een labyrinthitis. Een ontsteking kan ontstaan door een bacterie of door een virusinfectie. Labyrinthitis kan klachten veroorzaken als duizeligheid. Dit kan weer gepaard gaan met misselijkheid en overgeven.

De ziekte van Ménière

Een andere aandoening die kan voorkomen aan het evenwichtsorgaan is de ziekte van Ménière. Deze ziekte gaat gepaard met oorsuizen, hevige duizeligheid, misselijkheid, braken en slechthorendheid.

Draaiduizeligheid

Hierbij zie je alles om je heen draaien of bewegen. Of je hebt het gevoel dat je zelf beweegt of rond draait. Het is een vervelende kwaal, waarbij je ook misselijk en angstig kunt zijn. Draaiduizeligheid kan onschuldig zijn, maar kan ook een dieperliggende oorzaak hebben, zoals positieduizeligheid, neuritis vestibularis, de ziekte van Ménière of evenwichts-migraine.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips