Constipatie

Constipatie is een veel voorkomende darmklacht waar veel mensen last van hebben en die met de jaren erger kan worden. Constipatie is geen ziekte maar meer een klacht die door andere aandoeningen kan worden veroorzaakt.

De diverse aandoeningen die vooral bij ouderen constipatie veroorzaken zijn:

– Darmirritatie.
– Diverticulose.
– Bepaalde medicijnen.
– Darmkanker.
– Overmatig gebruik van laxeermiddelen.
– Vezelarm dieet.

Sommige van deze aandoeningen zijn niet ernstig en kunnen gewoon behandeld worden door aanpassing van de voeding of door een medicijn. Maar aandoeningen als darmkanker en diverticulose (uitstulpingen in de darmen) zijn wel ernstig en vereisen een veelomvattender behandelingsplan. Evenals met elke andere ziekte is een grondig onderzoek erg belangrijk.

Bij een onderzoek naar de oorzaken van constipatie moet men altijd de medische voorgeschiedenis van de betrokkene doornemen en een grondig lichamelijk onderzoek verrichten. Wat dit laatste betreft, kan er bloedonderzoek worden gedaan en laboratoriumonderzoek van de ontlasting. Als er bloed in de ontlasting wordt aangetroffen, moet het hele darmkanaal worden onderzocht. Bij een inwendig onderzoek kan het gaan om een röntgenonderzoek met het contrastmiddel bariumsulfaat, om een sigmoïdoscopie (onderzoek van de bocht van het eind van de dikke darm en het begin van de endeldarm) of een coloscopie (met een coloscoop het hele darmkanaal bekijken).

Met behulp van deze zeer geavanceerde methoden kan de arts een precieze diagnose stellen. Hij zal op basis hiervan een effectieve behandeling kunnen aanbevelen. Bij ernstige constipatiegevallen kunnen klysma’s worden toegediend of is soms een operatie noodzakelijk.Hoe ernstig of onbeduidend de constipatie ook is, laxeermiddelen moeten alleen gebruikt worden als de arts dat voorschrijft.

Er zijn verschillende soorten laxeermiddelen:

– Zwelmiddelen (agar-agar).
– Glijmiddelen (paraffine).
– Lokaal prikkelende stoffen (aloë-extract).
– Osmotisch werkende (vocht vasthoudende) middelen (magnesiumsulfaat).

Overmatig gebruik van laxeermiddelen kan zenuwbeschadiging in het darmkanaal veroorzaken waardoor de stoelgang wordt vertraagd en er chronische constipatie ontstaat. Deze kwaal kan worden tegengegaan door vezelrijke voeding en de geleidelijk af te bouwen toediening van een mild werkend laxeermiddel. Door deze combinatie van natuurlijke en medicinale middelen kan het darmkanaal weer normaal gaan functioneren. Hoe dan ook is bij elke ziekte of kwaal voorkomen beter dan genezen. U kunt constipatie voorkomen door een vezelrijk dieet, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende inname van water.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips