Lactose intolerantie

Bij lactose intolerantie is er sprake van een gestoorde vertering van lactose, een suiker dat voorkomt in melk en zuivelproducten.Tijdens de spijsvertering wordt lactose omgezet in twee eenvoudige suikers door lactase, een enzym uit de dunne darm. Als er onvoldoende lactase is, kan lactose niet verteerd worden, waardoor binnen 30 minuten tot twee uur na het gebruik van zuivelproducten buikpijn optreedt. De mate van intolerantie varieert individueel.

In de meeste gevallen ontwikkelt de aandoening zich plotseling of geleidelijk tussen de leeftijd van 3 en 20 jaar. De aandoening komt veel voor; naar schatting 70 procent van alle volwassenen kan geen lactose verteren, behalve mensen van Noord-Europese afkomst, van wie minder dan 20 procent de aandoening heeft. Lactose intolerantie is niet gevaarlijk en de verschijnselen kunnen met eenvoudige dieetmaatregelen worden bestreden.

lactose intolerantie is niet te voorkomen, hoewel met behandeling de verschijnselen te bestrijden zijn.

lactose intolerantie

Symptomen:

• Buikpijn, krampen, opgezette buik.
Winderigheid.
Diarree.
• Hoorbare ingewandsgeluiden.
• Gewichtsverlies of vertraagde groei bij zuigelingen en jonge kinderen.

Oorzaken:

• Erfelijke factoren spelen een rol.
• Sommige chronische maagdarmziekten, zoals prikkelbare-darmsyndroom (PDS), ingewandsontsteking, colitis ulcerosa kunnen de oorzaak zijn.
• Bij kinderen kan een ingewandsinfectie tijdelijk lactose intolerantie veroorzaken.
• Vermoeden van lactose intolerantie ontstaat bij maagklachten na het gebruik van melkproducten.
• Het vermogen om lactose te verteren kan worden getest door oraal gebruik van lactose en bepaling van de glucosebloedspiegel (lactose tolerantietest) of door het gehalte aan waterstof te bepalen dat wordt uitgeademd (waterstof ademtest).

behandeling:

• Gebruik geen zuivelproducten (melk, room, kaas, boter, ijs). Soms kan men bij de maaltijd wel een kleine hoeveelheid (volle) melk drinken. Er is lactose beperkte melk, met 70 procent minder lactose, verkrijgbaar.

• Doe lactasedruppels in de melk of slik lactasetabletten vlak voor de maaltijd. De lactase in deze OTC middelen zal de meeste lactose in zuivelproducten wel afbreken.

• Gebruik yoghurt met levende cultures (Bulgaarse yoghurt e.d.) .Yoghurt bevat minder lactose dan melk en de yoghurtbacteriën verteren de rest.

• Harde, oudere kaas, zoals cheddar en Parmezaanse kaas, bevat weinig lactose.

• Gebruik sojamelk in plaats van koemelk.

• Veel voedingsmiddelen bevatten lactose, zoals brood en gebak, pannenkoekmix, instant cacao en koffie dranken, worstjes, soep uit blik of pakje.

• Veel geneesmiddelen bevatten lactose als additief; lees de bijsluiter.

• Zorg dat u voldoende calcium gebruikt. Broccoli, verrijkt vruchtensap en peulvruchten leveren calcium. De dokter kan ook calciumsupplementen voorschrijven.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips