Lymfeklier ziekte

Opgezette lymfeklieren, of lymfeknopen, vormen doorgaans een eerste aanwijzing voor een ontsteking ergens in het lichaam. Deze kleine klieren of knopen fungeren als een afweer tegen de uitbreiding van de infectie. Het weefsel in de klieren is bevorderlijk voor de vorming van antilichamen, en deze klieren bevatten ook lymfocyten en macrofagen (grote cellen die bacteriën en andere micro-organismen onschadelijk maken door ze op te eten).

De lymfeklieren zijn in groepjes in het lichaam te vinden in de buurt van strategisch gelegen bloedvaten, langs middelgrote lymfevaten bij de knie, de elleboog, oksel, lies, ingewanden en de borstkas. Het bloed wordt in de lymfeklieren gezuiverd en gefilterd en tijdens een ziekte verzamelen de cellen van het afweersysteem zich in deze klieren.

Dit zuiveringsproces voorkomt dat bacteriën, kankercellen en andere ontstekingsverwekkende elementen in de bloedbaan komen en zo in de rest van het lichaam kunnen komen. De lymfeklieren zijn de productiecentra en bewaarplaatsen van sommige soorten witte bloedlichaampjes, namelijk de lymfocyten en de monocyten.

Deze vormen een belangrijk onderdeel van het afweermechanisme van het lichaam. Tijdens een infectie zetten de lymfeklieren op als gevolg van de vermenigvuldiging van lymfocyten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips