Keelpijn

Bij keelpijn heeft men een branderig gevoel in de keel, slikklachten en het gevoel dat de keel vernauwd is. Dit gevoel ontstaat door een ontsteking van de keelholte (pharyngitis), van de amandelen (tonsillitis) of van het strottenhoofd (laryngitis). Vaak is keelpijn een bijverschijnsel van een andere ziekte. Verkoudheden en ontstekingen, maar ook andere infectieziekten zoals bijvoorbeeld mazelen of waterpokken, gaan dikwijls met keelpijn gepaard. Meestal heeft men ook opgezette lymfeklieren.

Keelpijn kan echter ook zonder een ontsteking optreden. Dit komt bijvoorbeeld door oververmoeidheid, of door het inademen van prikkelende stoffen of door mechanische invloeden.

Wat zijn de oorzaken van keelpijn?

Acute ontstekingen in de mond keelholte ontstaan meestal door bacteriën of virussen. Chronische vormen worden meestal door inademen van schadelijke stoffen veroorzaakt. Extreem droge lucht kan ook keelpijn veroorzaken.

Ontstekingen van de keelholte

De acute vorm van keelontsteking (pharyngitis) wordt meestal door virussen veroorzaakt, soms komt er een bacteriële infectie bij. Bij pharyngitis ziet men roodheid, zwelling en beslag in de keel. Slikbewegingen verergeren de pijn. Bij de chronische pharyngitis zijn de volgende verschijnselen mogelijk: prikkelhoest, globusgevoel (‘brok in de keel’) en slikklachten zonder dat men zich ziek voelt, opgezette lymfeklieren, het gevoel alsof de keel vernauwd is en de behoefte steeds de keel te schrapen.

Amandelontsteking
Een acute amandelontsteking (tonsillitis) wordt meestal door bacteriën veroorzaakt. Meestal heeft men behalve keelpijn bij het slikken, ook hoge koorts en opgezette lymfeklieren.

Strottenhoofdontsteking
Een acute ontsteking van het strottenhoofd (laryngitis) wordt door virussen of bacteriën veroorzaakt. Naast keelpijn is er heesheid en koorts. Soms raakt men zijn stem helemaal kwijt. Chronische laryngitis kan weken tot maanden aanhouden. Meestal wordt het door schadelijke stoffen in de omgeving van de patiënt veroorzaakt, zoals luchtverontreiniging en tabaksrook, of door te droge lucht.

Keelpijn bij andere ziekten

Door kou te vatten kan men virusinfecties (verkoudheid, griep) oplopen. Vaak beginnen deze met neusverkoudheid en kriebel in de keel. Ziekten als bijvoorbeeld de bof, roodvonk en difterie, hebben allemaal keelpijn als bijverschijnsel. Gewone verkoudheid kan ook keelpijn veroorzaken, als dezelfde virussen tot de keelholte doordringen en daar een ontsteking veroorzaken. Verder kan keelpijn ook bij aften optreden. Dit is een aandoening die het mondslijmvlies (met name het gehemelte) aantast en waarvan de oorzaak nog steeds niet helemaal duidelijk is. Van schimmelaandoeningen in de mond, neus en keelholte kan men eveneens keelpijn krijgen.

Wat kan men er zelf aan doen?

Het hangt ervan af wat de oorzaak van de keelpijn is. Bij milde, vage keelpijn helpen koude halscompressen en vloeibaar voedsel de pijn te verdragen. Kruidentheeën van salie, kamille, pepermunt of tijm werken ontstekingremmend. Speciale zuigtabletten werken eveneens ontstekingremmend en ontsmettend en zijn zonder recept verkrijgbaar. Bij ernstige bacteriële of virale infecties moet men zich wel realiseren dat deze middelen niet toereikend zijn. Bij acute pharyngitis kan men de keelpijn met gorgelen, warme halscompressen en zuigtabletten bestrijden. Onder bepaalde omstandigheden, als er een bacteriële infectie bovenop komt, worden er antibiotica voorgeschreven. Bij chronische vormen eerst de oorzaak aanpakken, bijvoorbeeld maatregelen nemen tegen de schadelijke dampen op het werk of het lage vochtgehalte van de lucht (verwarming, airconditioning).

Antibiotica en stomen

Amandelontsteking wordt vaak met antibiotica behandeld. Om de pijn te verminderen kan men pijnstillers of zuigtabletten gebruiken en met speciale ontsmettende gorgeldrank spoelen. Warme omslagen om de hals kunnen ook helpen. Bij een acute laryngitis is het raadzaam te stomen. Vochtige, koude compressen (6 Priesnitzverband’) schijnen ook te helpen. In ernstige gevallen worden er antibiotica voorgeschreven.


Relevante artikelen
4 reacties
  1. Elke dag heb ik keelpijn als ik in mijn vrachtwagen rijd. Zodra ik eruit ben is het een stuk minder. Loop er al 3 jaar mee, bij huisarts en kno arts geweest. En niemand weet wat er aan te doen is. Wie kan mij helpen?
    Gr. Pim

    1. Wellicht heeft het te maken met het luchtsirculatie in de vrachtwagen?

  2. Mischien helpt het om de blowers anders te richten, veel slokjes water te drinken, een klein steente in je mond te nemen, kauwgom te kauwen. Kortom je speekselklieren aan het werk te houden…

  3. Het is altijd belangrijk dat dit soort informatie wordt doorgespeeld aan het volk. Zo kun je ook jezelf verhelpen met bepaalde zaken. Bedankt voor het posten van soortgelijke informaties.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips