Aften

Aften zijn kleine zweertjes op het slijmvlies in de mond: op de tong, het gehemelte en aan de binnenkant van de wangen en lippen. Ze doen pijn en zien eruit als kleine witte plekjes met een rode rand. De pijn gaat na een paar dagen over.

Hoewel er veel onderzoek naar is gedaan, is de oorzaak van aften nog altijd een raadsel. Stress en beschadiging van het slijmvlies zouden de aanleidingen kunnen zijn. Sommige onderzoekers menen dat bepaalde voedingsmiddelen (bijvoorbeeld citrusfruit, tomaten en bepaalde noten) het probleem verergeren. Een wondje dat ontstaat wanneer u op uw wang bijt, kan ook aften opwekken.

Er zijn twee soorten aften: eenvoudige en complexe. Het eenvoudige type kan vier of vijf keer per jaar verschijnen en vier tot zeven dagen duren. Meestal treden deze aften op in de leeftijd van tien tot twintig jaar, maar jonge kinderen kunnen er ook last van hebben. Als het kind de volwassen leeftijd bereikt, neemt de kwaal af en kan zelfs helemaal verdwijnen. Vrouwen schijnen er gevoeliger voor te zijn en in sommige families komen aften vaker voor.

Complexe aften komen minder vaak voor, maar zijn veel lastiger. Mensen die hier last van hebben, hebben de helft van de tijd aften: als de oude overgaan, verschijnen er alweer nieuwe.

Koppige aften moeten onder handen genomen worden

Een aft moet normaal binnen twee weken genezen zijn. Als de aften langer blijven zitten of je bijna niet kunt eten, praten of slapen, kun je beter naar de dokter of de tandarts gaan. Je gezondheid en je dagelijks leven kunnen hier immers ernstig onder lijden.

Wellicht krijg je een steroidaal topicum en/of orale antibiotica voorgeschreven om de ziekte zelf aan te pakken, en niet alleen de infectie.

Roei aften uit met carbamideperoxyde. Carbamideperoxyde is de produktnaam van geneesmiddelen die glycerine en peroxyde bevatten. Het peroxyde geeft zuurstof af en verwijdert bacteriën. De belletjes komen tot in de kleinste hoekjes. De glycerine legt een beschermlaagje over de aft.

Neem ze onder handen met kaliumchloraat. Doe een theelepeltje kaliumchloraat in een kop water en spoel je mond meerdere malen per dag met deze licht ontsmettende oplossing. Niet inslikken.

Haal het grote geschut uit de kast. In de apotheek vind je vloeibare of gelvormige middeltjes tegen aften die benzocaïne, menthol, kamfer, eucalyptol en/of alcohol bevatten. Ze branden vaak wat in het begin, en de meeste moeten meerdere malen worden aangebracht omdat ze niet hechten.

Pasta’s. Er bestaan ook pasta’s die een beschermend “verband” over de aft leggen. Om resultaat te hebben, moetje de aft eerst droog maken met een wattenstokje en dan de pasta onmiddellijk aanbrengen met het andere uiteinde van het stokje. Dit helpt echter alleen bij beginnende aften.

Laat er een nat theezakje op trekken. Verschillende deskundigen adviseren je een nat zakje zwarte thee op de zweer te leggen. Zwarte thee bevat namelijk tannine, een samentrekkend product dat je “aangenaam kan verrassen” met zijn pijnverzachtende werking. In de apotheek vind je ook geneesmiddelen die tannine bevatten.

Spoel je mond. Los 1 eetlepel waterstofperoxyde op in een glas water en spoel je mond met deze oplossing. Dit ontsmet de aft en bevordert de genezing.

In de aanval met aluin. Aluin is het actieve bestanddeel in een bloedstelpende stift, waarmee je een opkomende aft kunt deppen. Aluin heeft een ontsmettende en pijnstillende werking die kan verhinderen dat de infectie verergert, maar laat de aft niet verdwijnen.

Magnesiumoxyde. Nog een mondspoel middeltje. Het legt een beschermend laagje over de aft en heeft wellicht ook een zekere bacterie dodende werking.

Goudsbloem. Maak een sterke thee van goudsbloem (verkrijgbaar in de reformwinkel) en gebruik deze als mondspoeling. Je kunt er ook een pasta van maken, die je rechtstreeks aanbrengt. Volgens verschillende artsen is goudsbloem ontsmettend en samentrekkend, en wellicht matig effectief.

Voorkom irritatie. Koffie, specerijen, citrusvruchten, noten met een hoog gehalte aan het aminozuur arginine, chocolade en aardbeien kunnen aften irriteren en bij sommige mensen zelfs veroorzaken.

Als je wel eens aften krijgt, weet je wellicht maar al te goed waar je beter van af kunt blijven. En je zult ook wel weten dat je bij het tandenpoetsen voorzichtig moet zijn.

Elke dag yoghurt. Volgens sommige artsen helpen 4 eetlepels ongezoete yoghurt per dag aften te voorkomen, doordat yoghurt bacteriën bevat die de bacteriën in je mond bestrijden. Controleer of de yoghurt levende Lactobacillus acidophilus-bacteriën bevat.

Wees één en al oor. Wat mensen al niet proberen. Een middel dat zeker zou helpen, is een beetje oorsmeer op de aft aan te brengen. Volgens artsen kan het inderdaad een zekere ontsmettende werking hebben en de aft beschermen.

Win de strijd met vitaminen. Een arts raadt aan wat vitamine E olie uit een capsule op de aft aan te brengen. Doe dit meerdere keren per dag om het weefsel goed vettig te houden. Bovendien zou je bij het eerste geringste teken van een aft, driemaal per dag en gedurende drie dagen, 500 milligram vitamine C met bioflavonoïden moeten nemen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips