Lichen planus van de mond

Klachten en verschijnselen
Kleine, bleke puistjes die een op kant lijkend netwerk vormen op de tong en de wangen.
Glimmende, licht verheven plekjes, op tong en wangen.
Rauwe, droge mond, met een metaalachtige smaak.
Lichen planus van de mond kan beperkt zijn tot een netwerk van bleke pukkeltjes of glimmende rode verheven plekjes. Beide kunnen worden aangetroffen op de rand van de tong of de binnenkant van de wang. Lichen planus kan zich ontwikkelen tot een pijnlijke, op een schaafwond lijkende plek. De mond kan droog en pijnlijk zijn, met een metaalachtige smaak. Sommige mensen hebben geen andere verschijnselen dan bultjes of vlekjes.

De oorzaak van lichen planus is niet duidelijk. Emotionele spanningen schijnen deze reactie bij sommige mensen op te roepen. Soms is lichen planus van de mond een bijwerking van bepaalde geneesmiddelen. Iedere volwassene kan deze zeldzame afwijking krijgen, maar het komt vaker voor bij vrouwen van middelbare leeftijd.

Er lijkt een verband te bestaan tussen de vorm die in de mond voorkomt en de vorm die op de huid voorkomt, want bijna de helft van de mensen met deze mondafwijking heeft lichen planus ook op de huid. Als u deze verschijnselen opmerkt, moet u uw tandarts of huisarts raadplegen.

Behandeling.

Vaak is behandeling niet nodig. Als de oorzaak in het gebruik van bepaalde medicijnen is gelegen, kan de tandarts of huisarts u aanraden dit gebruik te stoppen. Indien u er ongemak van ondervindt, kan een passend geneesmiddel worden voorgeschreven.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips