Leukoplakie

Klachten en verschijnselen
Dikke, harde, witte plek op wang of tong.
De term leukoplakie komt van een Grieks woord dat wit plaatje betekent, een toepasselijke beschrijving voor de plekken die kenmerkend zijn voor deze afwijking. Een slecht passend kunstgebit of een ruw element dat langs de wang of het tandvlees schuurt, is vaak de oorzaak.

De witte plekken die ontstaan in de mond van rokers, als een natuurlijk afweermiddel tegen de hitte van tabaksrook, worden wel rokerskeratose genoemd. Leukoplakie kan ook voorkomen als pruimtabak te lang in de mond wordt gehouden.

Leukoplakie kan op ieder leeftijd voorkomen, maar wordt het meest gezien bij bejaarden.

Diagnose.

Een witte of grijzige plek, die in de loop van enkele weken ontstaat op de binnenkant van een wang of op de tong kan leukoplakie zijn. In het begin is de plek misschien nauwelijks te zien. Na een tijdje kan hij ruw worden en gevoelig voor warm en gekruid voedsel. Als u een dergelijke plek hebt, moet u uw tandarts of huisarts raadplegen. Als de plek na behandeling blijft bestaan, kan een klein stukje weefsel voor microscopisch onderzoek worden weggenomen (biopsie). Ongeveer 3 procent van dergelijke afwijkingen is een vroeg stadium van mondkanker.

Behandeling.

Het belangrijkste bij de behandeling van leukoplakie is het wegnemen van de oorzaak van de irritatie. Als de oorzaak een ruwe rand aan een tand of een gebitsprothese is, moet deze rand worden bijgeslepen. Als de plek wordt veroorzaakt door roken of pruimen, zult u het advies krijgen deze gewoonte op te geven. Als de oorzaak van de irritatie wordt weggenomen, zal de plek er gewoonlijk binnen weken of maanden weer normaal uitzien.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips