Glossitis-tongafwijkingen

Klachten en verschijnselen:
* De tong wordt glad, donkerrood en soms rauw.
* De tong is zwart verkleurd, of donkerbruin.
* Er lijkt haar of bont op de tong te zitten.

Glossitis is een ontsteking van de tong. Het oppervlak van de tong is normaal bedekt met kleine, op haren lijkende weefseluitstulpingen, de papillen. Bij glossitis zijn de papillen verdwenen en kunnen zich een aantal veranderingen voordoen, waaronder verkleuring. In het bijzonder kan de tong zijn roze en zijde-achtige voorkomen kwijtraken en pijnlijk zijn.

Glossitis kan verschillende oorzaken hebben, waaronder infectie met bacteriën en schimmels, bloedarmoede ten gevolge van ijzergebrek en pernicieuze anemie, een door vitaminegebrek veroorzaakte vorm van bloedarmoede. De meeste tongproblemen zijn niet ernstig, maar als de verschijnselen langer dan een dag of tien duren, kunt u het beste advies vragen aan uw tandarts of huisarts.

Acute glossitis.

Dit kan een gevolg zijn van een plaatselijke infectie, verbranding of verwonding. Het kan snel ontstaan en zwelling en pijn veroorzaken. Acute glossitis kan tot problemen met kauwen, slikken en spreken leiden.

Als de tong sterk opzwelt kan de ademweg geblokkeerd worden. Als dit gebeurt moet men met spoed naar een eerste hulp afdeling van een ziekenhuis gaan of op een andere manier spoedeisende medische hulp inroepen. Het onmiddellijk toedienen van corticosteroïden kan de zwelling meestal verminderen.

Landkaarttong.

Bij deze afwijking zitten er op de tong vlekken waarop de papillen verdwenen zijn. Daarom zien die vlekken er glad en helderrood uit. In sommige gevallen is er ook sprake van een pijnlijk of branderig gevoel. De oorzaak is niet geheel duidelijk.

De landkaarttong gaat soms niet meer weg en kan er van dag tot dag anders uit zien. Er bestaat geen specifieke behandeling. Pijn en branderigheid kunnen ten dele worden voorkomen door het vermijden van heet en gekruid voedsel, alcohol en tabak.

Haartong.

De papillen op de tong, die wat op haren lijken, groeien soms overvloedig. Het lijkt dan wel of de tong met haar bedekt is. De tong doet gewoonlijk geen pijn, maar hij kan er vreselijk uitzien. De haartong is vaak een gevolg van behandeling met antibiotica, overvloedig gebruik van bepaalde mondspoeling, verminderde hoeveelheid speeksel of onvoldoende mondhygiëne. Een haartong is geen ernstige afwijking en verdwijnt gewoonlijk na het stoppen met het antibioticum of de mondspoeling of als de koorts zakt. Het op haar lijkende beslag kan voorzichtig worden verwijderd met een tandenborstel.

Verkleurde tong.

In de mond leven diverse bacteriën samen in een natuurlijk evenwicht. Soms kunnen deze bacteriën zich echter in ongewone hoeveelheden vermenigvuldigen en zich opeenhopen op de papillen of in de groeven van de tong. De tong ziet dan zwart of donkerbruin. Medicijnen die bismuth bevatten (deze worden wel gebruikt bij maagklachten) kunnen ook de tong zwart kleuren.

De verkleuring kan worden veroorzaakt door gebruik van een antibioticum, een schimmelinfectie, roken en pruimtabak. U kunt de verkleuring verwijderen door tweemaal per dag voorzichtig te poetsen met een tandenborstel. De tandenborstel kan eventueel in een ontsmettende mondspoeling worden gedoopt. Als de verkleuring niet verdwijnt moet u de tandarts of huisarts raadplegen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips