Amandelontsteking

Bij amandelontsteking is de lymfatische ring in de keel ontstoken. Deze ring bestaat uit de amandelen van keel, neus en tong. De keelamandelen zijn heel vaak door een ontsteking aangetast.

Amandelontsteking is een van de meest voorkomende ziekten bij de mens. Zij valt onder de zogenaamde haardinfecties, die tot gevolg kunnen hebben dat andere organen ook aangetast worden. Amandelontsteking komt tot uiting in pijn in de keel (vooral bij slikken), hoge koorts, vaak gepaard gaand met koude rillingen. Ook de lymfeklieren van de hals zijn in het ziekteproces betrokken. Ze zwellen op en doen pijn. De amandelen zelf zijn rood van kleur, gezwollen en ze zijn beslagen.

Wat is de oorzaak van amandelontsteking?

Meestal zijn pusvormende bacteriën zoals streptococcen, stafylococcen en pneumococcen de oorzaak van de ziekte. De verwekkers zijn ook bij gezonde mensen in het weefsel van de amandelen aanwezig; pas als de immunologische afweer van het lichaam verzwakt is, vermenigvuldigen ze zich zo sterk dat de beschreven symptomen optreden. De verzwakking van de afweer kent verschillende oorzaken. Onderkoeling (‘verkouden’), stress en opwinding spelen een rol. De minder pijnlijke chronische vorm van amandelontsteking treedt op den duur op, indien de acute amandelontsteking steeds weer terugkeert.

Hoe wordt amandelontsteking behandeld?

Om de slikpijn te verzachten krijgt de patiënt pijnstillers, eventueel ook desinfecterende vloeistof om mee te gorgelen of aan te stippen. Ook warme compressen om de hals verzachten de pijn. De bacteriën zelf worden met antibiotica bestreden, die vijf tot tien dagen achter elkaar dienen te worden ingenomen.

Wanneer de ontsteking hardnekkig blijkt te zijn of een recidief dreigt, dan kunnen de keelamandelen ook operatief worden verwijderd (‘uitpeilen’).

Amandelontsteking kan niet worden voorkomen. Goede lichamelijke conditie en vermijden van stress kan de ziekte enigszins voorkomen en minder ernstig laten verlopen. Omdat de symptomen van amandelontsteking ook kunnen optreden bij andere, deels gevaarlijkere ziekten (bijv. roodvonk, difterie, tuberculose, syfilis), moet men in geval van hevige keelpijn met koorts altijd een arts consulteren.

Bij lichte slikklachten die steeds opnieuw de kop opsteken, dient men te laten onderzoeken in hoeverre deze te herleiden zijn tot chronisch ontstoken amandelen. Het kan dan noodzakelijk zijn de amandelen weg te laten halen.

De genezing van amandelontsteking neemt ongeveer tien dagen in beslag. De pijn en de andere symptomen verdwijnen onder invloed van de antibioticakuur al na twee tot drie dagen. De patiënt is dan echter nog niet genezen en dient zich daarom de voorgeschreven tijd te ontzien. De kuur moet helemaal af gemaakt worden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips