Laryngitis

Uw dagelijkse aria in de douche was vanmorgen geen succes. Het krassende geluid dat uit uw keel kwam, klonk meer als een ekster dan als een nachtegaal. U schraapte even uw keel en probeerde het opnieuw, maar het mocht niet baten. Als dit nog even duurt, zit u straks helemaal zonder stem. Om dit verschijnsel te
verklaren, zullen we eerst uitleggen hoe u aan uw stem komt. Deze wordt namelijk gevormd doordat de lucht die u uitademt via de larynx (het strottenhoofd, waarvan de adamsappel het vooruitspringende gedeelte is) op een bepaalde manier aan het trillen gebracht wordt door de stembanden. Wanneer de stembanden gezwollen of beschadigd zijn, kunnen ze niet meer de juiste vorm aannemen en kan de lucht ontsnappen.

Zelfs een minieme verandering in de stembanden kan uw stem onherkenbaar maken. De stembanden bestaan uit een centrale spierbundel, verschillende lagen bindweefsel en een huidachtige bekleding, mucosa genaamd. Een verandering in een van deze lagen kan de optimale trilling door het weefsel verstoren. Verwondingen kunnen op allerlei manieren ontstaan. Een verkeerd gebruik van de stem kan tijdelijk de stembanden blesseren. Een infectie van de bovenste luchtwegen of een allergische reactie kan zorgen voor een ontsteking. Zelfs droge lucht kan ervoor zorgen dat er slijm vast komt te zitten tussen de stembanden. Gevolg: laryngitis (ontsteking van het strottenhoofd) of stembandontsteking.

Tips bij laryngitis

Zwijg. Ongeacht wat de oorzaak is van de ontsteking van de stembanden, kunt u het beste uw stem enige tijd rust te geven. Probeer een dag of twee niet te praten. Fluister zelfs niet. Als u toch moet communiceren, werk dan met briefjes. Door fluisteren worden de stembanden net zo krachtig
tegen elkaar gesmakt als wanneer u roept.

Neem geen aspirine. Als u uw stem kwijt bent omdat u te hard hebt geschreeuwd, is er waarschijnlijk een haarvaatje gescheurd. Aspirine verlengt de stollingstijd, wat het genezingsproces vertraagt.

Een koude-luchtbevochtiger. De slijmvliezen waarmee uw stembanden bekleed zijn, moeten vochtig gehouden worden bij laryngitis. Anders kan het slijm kleverig worden, zodat er zich gemakkelijk irriterende deeltjes aan vasthechten. Dit kunt u verhelpen met een koude-luchtbevochtiger.

Stoom. Ook stoom is goed om de slijmvliezen weer vochtig te maken. Ga tweemaal per dag gedurende 5 minuten met uw hoofd boven een dampende kom water hangen.

Veel drinken. Sommige artsen adviseren acht tot tien glazen water per dag. Anderen geven de voorkeur aan vruchtensap en thee met honing of citroen.

Geen ijs. Warme dranken zijn het beste. Koude dranken kunnen de toestand nog erger maken.

Adem door de neus. Door de neus ademen is een natuurlijke manier om de stembanden vochtig te houden. Mensen met een afwijkend neustussenschot ademen tijdens hun slaap door de mond. Op die manier wordt de stem blootgesteld aan droge, koude lucht. Door na te gaan hoe u ademt, krijgt u inzicht in de aard van uw heesheid.

Gooi die sigaretten weg. Roken is een belangrijke oorzaak van een droge keel.

Smeer met iep. Thee van iepenbast is een goed smeermiddel voor de keel. Weliswaar worden de stembanden niet rechtstreeks gesmeerd, doordat het strottenhoofd wordt afgesloten door de epiglottis (het
strotklepje), maar drinken voert wel water aan, wat de slijmklieren in de larynx helpt een zacht laagje over de stembanden te leggen.

Kies uw hoestbonbons zorgvuldig. Vermijd producten met munt of menthol. Houd het liever bij zachte hoestdropjes met honing- of fruitsmaak.

Let op voor vliegtuiglucht. Praten in een vliegtuig kan uw stem saboteren. Dit komt doordat de onder druk staande lucht in het toestel zo droog is. Probeer daarom door uw neus te ademen. Zo houdt u uw
stembanden vochtig. Een ander handig hulpmiddel hiertoe is kauwgom of een zuigtabletje in uw mond te stoppen. Bovendien stimuleert dit de speekselproductie.

Controleer uw medicijnen. Bepaalde geneesmiddelen werken een droge keel in de hand. Raadpleeg uw arts hierover als u vermoedens hebt. Medicijnen voor de bloeddruk of de schildklier en antihistaminica geven meer dan eens problemen.

Gebruik een versterker. Als u beroepshalve vaak uw stem moet verheffen om gehoord te worden, waarom zou u dan geen gebruikmaken van mechanische hulpmiddelen? Geluidsversterkers zijn hiervoor
gemaakt en kunnen de stem sterk ontlasten wat laryngitis sneller laat genezen.

Ontzie uw stem. Als u een uiteenzetting moet geven over een bepaald onderwerp, maar u bent wat schor, stel de zaak dan uit. Dat is beter dan het risico te lopen uw stem langdurig te beschadigen.

Stemtraining. Als u veelvuldig moet spreken, zou u eens kunnen overwegen Stemtraining te nemen. Bij een ongetrainde stem werken de spieren waartussen de larynx is opgehangen elkaar tegen. Door de stem te trainen gaan deze spieren als een geheel samenwerken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips