Salie

In een scène uit de beroemde TV serie ‘Zorba the Greek’ slaat Anthony Quinn een kopje saliethee af. In plaats daarvan vraagt hij om een glas rum. Daarmee ging de acteur regelrecht tegen de diepgewortelde Griekse tradities in.

Het drinken van saliethee is immers in dit land al eeuwenlang een vast ritueel. De Amerikaanse kruidenexpert Varro Tyler schrijft:”Salie is één van de meest geneeskrachtige kruiden. Elke kwaal kan er mee genezen worden.” Vanwege haar antiseptische eigenschappen is salie een probaat middel tegen keelpijn. Vooral in Duitsland wordt het extract veelvuldig gebruikt voor dit doel. Diverse studies hebben uitgewezen, dat salie overmatige transpiratie bestrijdt. Tot twee uur na inname van dit kruid wordt door het lichaam 50 % minder zweetvocht afgescheiden.

Net als vele andere culinaire kruiden is salie een krachtige stimulator van het spijsverteringsproces. Ideaal dus om een opgeblazen gevoel na een overvloedige maaltijd te bestrijden. Laboratoriumproeven hebben aangetoond, dat salie een gunstig effect heeft op de bloedsuikerspiegel bij ouderdomsdiabetes (Type II). De Amerikaanse professor Richard Anderson heeft ontdekt, dat dit kruid de insuline twee tot vijf keer actiever maakt. Hij waarschuwt wel, dat salie niet de reguliere medicijnen kan vervangen. Maar een kopje saliethee per dag kan de werking van de tabletten of injecties aanmerkelijk verhogen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips